Zabpelyhes-citromos linzer sütemény tálalva

Zabpelyhes-citromos linzer

A linzer sütemény osztrák gyökerekkel rendelkezik, de Magyarországon is gyorsan népszerűvé vált. A hagyományos változat omlós tésztából készül, amelyet lekvárral töltünk meg. Az egyik legfontosabb titka az, hogy a tészta hűtés után könnyebben kezelhető, így szép formájú sütiket kapunk. A citromhéj frissessége és a zabpehely textúrája különlegesebbé teszi ezt a változatot. Egy hideg őszi estén vagy ünnepi alkalmakra is kiváló választás, hiszen könnyen elkészíthető és hosszan eltartható.

Előkészület 40 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 50 perc
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
100 g Zabpehely
150 g Liszt
100 g Vaj
80 g Porcukor
1 db Tojás
1 db Citromhéj
20 ml Citromlé
1 tk. Sütőpor
1 cs. Vaníliás cukor
150 g Lekvár

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A zabpelyhet aprítógépben vagy kávédarálóban őröld finom szemcsésre, hogy könnyen keverhető legyen a tésztában.

    Ha nincs aprítógéped, használhatsz készen kapható zabpehelylisztet is.

    2

    Egy nagy keverőtálba szitáld a lisztet, add hozzá az őrölt zabpelyhet, a sütőport, a porcukrot és a vaníliás cukrot. Keverd össze a száraz hozzávalókat.

    A szitálás segít elkerülni a csomókat a tésztában.

    3

    A hideg vajat vágd kisebb darabokra, majd a lisztes keverékhez adva gyors mozdulatokkal morzsás állagúra dolgozd össze.

    A vajnak nagyon hidegnek kell lennie, hogy a tészta ne olvadjon meg.

    4

    Reszeld bele a citrom héját, majd facsard ki a levét, és öntsd a tésztához. Add hozzá a tojást is, majd gyors mozdulatokkal gyúrd össze homogén tésztává.

    Ne gyúrd túl a tésztát, mert kemény lesz a linzer.

    5

    Csomagold a tésztát fóliába, és tedd hűtőbe legalább 30 percre, hogy könnyebben nyújtható legyen.

    A tésztát akár egy éjszakára is hűtőben tárolhatod.

    6

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 3 mm vastagra, majd pogácsaszaggatóval vagy linzerformával szaggass köröket belőle. Minden második darab közepét egy kisebb formával vágd ki, hogy a lekvár látható legyen.

    A tésztát két sütőpapír között is kinyújthatod, így nem ragad le.

    7

    Helyezd a linzerdarabokat sütőpapírral bélelt tepsire, és előmelegített 180°C-os sütőben süsd 8-10 percig, amíg világos aranybarna nem lesz.

    A linzereket ne süsd túl, mert kiszáradnak.

    8

    Hagyd kihűlni a linzereket, majd a teljes korongokat kend meg lekvárral, és helyezd rájuk a közepén kivágott darabokat.

    A lekvárnak sűrűnek kell lennie, hogy ne folyjon ki a linzerek közül.

    9

    Tálalás előtt porcukorral megszórva kínáld.

    A linzereket légmentesen záródó dobozban tárold, hogy ne száradjanak ki.