A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
Fontos, hogy a tej langyos legyen, ne túl meleg, mert az elpusztítja az élesztőt. A felfutott élesztő habos lesz.
A zellert reszeld le és alaposan nyomkodd ki a felesleges nedvességet.
A zellert alaposan ki kell nyomkodni, különben túl nedves lesz a tészta, és nem fog megfelelően kelni.
Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót, majd morzsold bele a hideg vajat.
A liszt átszitálása levegősebbé teszi a tésztát, a hideg vaj pedig segít abban, hogy omlósabb legyen a pogácsa.
Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a tejfölt és az egész tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz.
Addig gyúrd a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.
Keverd a tésztába a reszelt zellert és a reszelt sajtot. Takard le és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.
A tésztát meleg helyen kell keleszteni, például a sütőben, alacsony hőfokon (kb. 30-40°C), vagy egy radiátor közelében. A keléshez takard le a tálat egy konyharuhával.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hajtogasd össze, hogy levegős legyen.
A hajtogatás segít abban, hogy a pogácsa rétegesebb és levegősebb legyen. A hajtogatást többször is megismételheted.
Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.
A pogácsaszaggatót mártsd lisztbe, így könnyebben tudod kiszaggatni a pogácsákat, és nem ragad a tésztához.
A tetejüket kend meg felvert tojással, majd szórd meg reszelt sajttal. Előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.
A tojással való megkenés szép színt ad a pogácsáknak. A sütési idő függ a sütő típusától, figyelj rá, hogy ne égjen meg.
Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.
A rácson hagyva a pogácsák alja nem ázik el. Légmentesen zárható dobozban hosszabb ideig megőrzik a frissességüket.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.