Zelleres pogácsa tálalva

Zelleres pogácsa

A zelleres pogácsa egy különleges változata a hagyományos magyar pogácsának, amelyben a reszelt zeller földes aromája és a sajt sós krémessége tökéletesen kiegészítik egymást. Magyarországon a pogácsa az egyik legnépszerűbb sós sütemény, amelyet vendégváróként vagy családi összejöveteleken fogyasztanak. Ez az új változat egy friss és egészséges csavart ad a hagyományos recepthez, amely tökéletesen illik egy csésze tea vagy egy pohár bor mellé. Ha még izgalmasabb ízvilágot szeretnél, próbáld ki egy kevés fokhagymával vagy friss petrezselyemmel gazdagítva!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
3100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Búzaliszt
1 tk.
200 g Vaj
150 g Tejföl
25 g Élesztő
1 tk. Cukor
100 ml Langyos tej
1 db Tojás
150 g Reszelt zeller
100 g Reszelt sajt
1 db Tetejére tojás
20 g Tetejére reszelt sajt

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    Fontos, hogy a tej langyos legyen, ne túl meleg, mert az elpusztítja az élesztőt. A felfutott élesztő habos lesz.

    2

    A zellert reszeld le és alaposan nyomkodd ki a felesleges nedvességet.

    A zellert alaposan ki kell nyomkodni, különben túl nedves lesz a tészta, és nem fog megfelelően kelni.

    3

    Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót, majd morzsold bele a hideg vajat.

    A liszt átszitálása levegősebbé teszi a tésztát, a hideg vaj pedig segít abban, hogy omlósabb legyen a pogácsa.

    4

    Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a tejfölt és az egész tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz.

    Addig gyúrd a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.

    5

    Keverd a tésztába a reszelt zellert és a reszelt sajtot. Takard le és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.

    A tésztát meleg helyen kell keleszteni, például a sütőben, alacsony hőfokon (kb. 30-40°C), vagy egy radiátor közelében. A keléshez takard le a tálat egy konyharuhával.

    6

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hajtogasd össze, hogy levegős legyen.

    A hajtogatás segít abban, hogy a pogácsa rétegesebb és levegősebb legyen. A hajtogatást többször is megismételheted.

    7

    Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.

    A pogácsaszaggatót mártsd lisztbe, így könnyebben tudod kiszaggatni a pogácsákat, és nem ragad a tésztához.

    8

    A tetejüket kend meg felvert tojással, majd szórd meg reszelt sajttal. Előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.

    A tojással való megkenés szép színt ad a pogácsáknak. A sütési idő függ a sütő típusától, figyelj rá, hogy ne égjen meg.

    9

    Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.

    A rácson hagyva a pogácsák alja nem ázik el. Légmentesen zárható dobozban hosszabb ideig megőrzik a frissességüket.