Krémes zellerkrémleves friss petrezselyemmel díszítve.

Zellerkrémleves

A Zellerkrémleves egy igazán különleges, ínycsiklandó leves, amely a zeller zöldes ízét keveri a tejszín krémességével. A zellert apróra vágjuk, majd hagymával, fokhagymával, és egy kis alaplével pároljuk, hogy az ízek jól összeérjenek. Miután megpuhult, egy botmixerrel pürésítjük, és egy kevés tejszínt adunk hozzá, hogy gazdag, selymes állagot kapjunk. A zellerkrémleves tökéletes választás lehet egy könnyű ebédhez, de egy ünnepi étkezés részeként is remekül megállja a helyét.

A zeller, bár sokak számára nem annyira elterjedt alapanyag, igazán egyedi ízt ad ennek a levesnek. A friss, ropogós zeller gazdag tápanyagokban és ásványi anyagokban, így nemcsak finom, de tápláló is.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 5
1 db Zellergumó
2 ek. Vaj
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
200 ml Tejszín
1 liter Zöldségleves alaplé
1 tk Info
0.5 tk Bors
1 csokor Friss petrezselyem
100 g Pirított kenyérkocka

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A zellergumót és a vöröshagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk.

    A zeller íze intenzív, így ha nem szeretnéd, hogy túl erőteljes legyen, használj kevesebbet belőle.

    2

    A vajat egy lábasban felmelegítjük, és a vöröshagymát üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a zellert.

    A vajat olívaolajjal is helyettesítheted, vagy használhatsz vaj és olaj keverékét. A fokhagymát a végén add hozzá, nehogy megégjen.

    3

    Felöntjük az alaplével, sóval és borssal ízesítjük, majd közepes lángon főzzük, amíg a zeller teljesen megpuhul.

    Ha nincs alapleved, használhatsz zöldségleveskockát vagy vizet is. A leves ízét fokozhatod egy babérlevéllel vagy néhány szem borókabogyóval, de ezeket a főzés végén távolítsd el.

    4

    Botmixerrel pürésítjük, amíg sima állagú lesz.

    Óvatosan pürésítsd a forró levest, nehogy kifröccsenjen. Ha nincs botmixer, használhatsz turmixgépet is, de előtte hagyd kicsit hűlni a levest.

    5

    Hozzáadjuk a tejszínt, és további pár percig főzzük, amíg krémes állagot kapunk.

    A tejszíntől a leves még krémesebb és gazdagabb lesz. Ha nem szeretnél tejszínt használni, helyettesítheted kókusztejjel vagy növényi tejszínnel is.

    6

    Forrón tálaljuk pirított kenyérkockával és friss petrezselyemmel megszórva.

    A levest tálalhatod pirított magvakkal (pl. tökmag, napraforgómag) vagy egy kanál tejföllel is.