Zerde sáfránnyal, formában tálalva, tetején kókuszreszelék és sáfrányszál díszítéssel

Zerde sáfránnyal

A zerde egy hagyományos török édesség, amelyet gyakran ünnepi alkalmakra, különösen esküvőkre és vallási ünnepekre készítenek. Eredete az Oszmán Birodalom korára nyúlik vissza, ahol a sáfrány és a rózsavíz a gazdagság és kifinomultság jelképei voltak. Technikai tanács: A zerde sikerének kulcsa a rizs textúrája és a sáfrány megfelelő áztatása – így lesz igazán selymes és élénk sárga színű a desszert. Érzelmi felvezetés: Ahogy a rózsavíz és a sáfrány illata belengi a konyhát, az ember szinte érzi az ünnep varázsát a levegőben. Ez a desszert tökéletes választás, ha valami igazán különlegeset szeretnél tálalni – akár meglepetésként egy családi vacsora végén, akár egy keleti tematikájú est fénypontjaként. Variálhatod narancsvirágvízzel vagy pisztáciával a tetején.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 45 perc
1100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Rizs
1000 ml Víz
150 g Cukor
1 ek. Kukoricakeményítő
1 ek. Rózsavíz
1 csipet Sáfrány
2 ek. Kókuszreszelék

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Mosd át többször a rizst hideg vízben, amíg a víz tiszta nem marad. Ez segít eltávolítani a felesleges keményítőt.

    A hosszabb áztatás segíti a rizs egyenletes főzését – hagyd állni 15-20 percig hideg vízben.

    2

    Forrald fel az 1000 ml vizet egy közepes lábasban, majd add hozzá az átöblített rizst, és főzd alacsony lángon kb. 20 percig, amíg a rizs megpuhul.

    Kevergesd időnként, hogy ne tapadjon le az aljára, különösen az utolsó percekben.

    3

    Amikor a rizs megfőtt, add hozzá a cukrot, sáfrányt és a rózsavizet. Keverd össze, és főzd további 10 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A sáfrányt előtte áztasd be egy evőkanál meleg vízbe 5 percre, így jobban kiadja a színét és aromáját.

    4

    Egy kis tálban keverd el a kukoricakeményítőt kevés hideg vízzel, majd add hozzá a rizspudinghoz. Folyamatos keverés mellett főzd 2-3 percig, amíg besűrűsödik.

    Ne forrald túl sokáig a keményítő hozzáadása után, mert elveszítheti a sűrítő hatását.

    5

    Öntsd a forró zerdét kis tálkákba vagy formákba, és hagyd szobahőmérsékleten kihűlni, majd tedd hűtőbe legalább 2 órára.

    Szilikon formákból könnyen kiemelhető a megdermedt desszert – így különleges tálalást kapsz.

    6

    Tálalás előtt szórd meg kókuszreszelékkel és díszítsd néhány szál sáfránnyal.

    A tálaláshoz használj meleg vizes késsel körbevágott formákat, ha ki szeretnéd borítani őket a tányérra.