Zöld almás cukkinikrémleves tálalva

Zöld almás cukkinikrémleves

A cukkini a mediterrán konyha egyik alapzöldsége, míg a zöld alma a frissességet és savasságot képviseli – e két összetevő kombinációja különleges és könnyű levest eredményez. A krémlevesek világában ritkán találkozunk gyümölcsös ízjegyekkel, de ez a recept bátran játszik a zöldséges és gyümölcsös világ határán. A zöld alma savanykás aromája nemcsak ízben, hanem textúrában is üdítően hat a cukkini semlegesebb karakterére. A citromlé és a tejszín selymesen lágyítja az összhatást, a krémes állag pedig kellemesen kényeztet. A leves hidegen is tálalható, így különösen ajánlott melegebb napokon. Ahogy a zöldségek párolódnak, és az alma friss illata keveredik a gőzölgő tejszínnel, az egész konyhát betölti a nyár ígérete. Tökéletes előétel kerti partira vagy könnyű hétköznapi ebédre. Tálaláskor díszítheted reszelt almával vagy pirított tökmaggal is, ha ropogós textúrát szeretnél hozzáadni.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 35 perc
720 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
1 ek. Olívaolaj
1 db Vöröshagyma
400 g Cukkini
2 db Zöld alma
800 ml Zöldségalaplé
100 ml Tejszín
1 ek. Citromlé
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A cukkinit mosd meg, ha vastag a héja, hámozd meg, majd kockázd fel. Az almát hámozd meg, távolítsd el a magházát, és vágd kis darabokra. A hagymát aprítsd fel. Tipp: zöld almából savanykás fajtát válassz, mint a Granny Smith, hogy frissítő legyen az íze.

    Ha nincs zöld almád, használhatsz egy kevés citromlevet a savanykás íz eléréséhez.

    2

    Egy nagy lábasban hevítsd fel az olívaolajat, majd dinszteld üvegesre a vöröshagymát közepes lángon 3-4 percig.

    Az olívaolaj helyett használhatsz vajat is, ami gazdagabb ízt ad a levesnek.

    3

    Add hozzá a cukkinit és az almát, kevergetve pirítsd 5 percig, hogy enyhén karamellizálódjanak, így intenzívebb lesz a leves íze.

    A karamellizálódás során figyelj, hogy ne égjen meg a zöldség, mert keserű lesz.

    4

    Öntsd fel a zöldségalaplével, forrald fel, majd főzd közepes lángon 20 percig, amíg minden megpuhul.

    Ha nincs zöldségalapleved, használhatsz vizet és zöldségleveskockát is.

    5

    Botmixerrel turmixold simára a levest, majd keverd bele a tejszínt és a citromlevet. Ízesítsd sóval és borssal.

    A tejszín helyett használhatsz kókusztejet is, ha vegán változatot szeretnél.

    6

    Főzd még 2-3 percig alacsony lángon, hogy az ízek összeérjenek, de ne forrald túl, hogy a tejszín ne csapódjon ki.

    A citromlevet csak a legvégén add hozzá, hogy megőrizze a frissességét.

    7

    Tálald melegen vagy akár langyosan is. A tetejét díszítheted apró almadarabkákkal vagy egy csepp tejszínnel.

    A leves tetejére szórhatsz pirított tökmagot vagy napraforgómagot is.