Zöldborsos citromos vajmártás tálalva

Zöldborsos citromos vajmártás

A zöldborsos citromos vajmártás egy egyszerű, de ínycsiklandó szósz, amely tökéletes kiegészítője lehet mindenféle húsnak, zöldségnek vagy tésztának. A friss zöld bors és a citrom harmonikus kombinációja frissessé és fűszeressé varázsolja a vajat, miközben a tejszín krémessé teszi a mártást. A szósz eredetileg az egyszerű, de gazdag francia konyhából származik, ahol a vaj és a fűszerek mindig a középpontban állnak. Képzeld el, ahogy a frissen készített zöldborsos citromos vajmártás gazdag íze egyre inkább elmerül a tálalt ételben. Az elkészítés titka, hogy a vajat és a borsot ne égessük meg, hanem finoman keverjük össze, hogy a mártás krémes és gazdag ízű legyen.

Előkészület 5 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 15 perc
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
100 g vaj
1 ek. friss zöld bors
1 ek. citromlé
1 csipet
1 tk. friss petrezselyem
50 ml tejszín

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy kis serpenyőben olvaszd fel a vajat közepes lángon, amíg teljesen el nem olvad. Vigyázz, hogy ne égjen meg!

    A vaj megégését úgy kerülheted el a legkönnyebben, ha időnként megkevered, vagy alacsonyabb lángon olvasztod.

    2

    Add hozzá a friss zöld borsot, és egy-két percig kevergesd, hogy a bors íze jól kioldódjon a vajban.

    Ha nincs friss zöldborsod, használhatsz szárítottat is, de a friss íze sokkal intenzívebb.

    3

    Öntsd hozzá a citrom levét, és keverd össze a vajjal. A citrom friss savassága tökéletesen harmonizál a bors fűszeres ízével.

    A citromlé hozzáadásakor a vaj kissé kicsapódhat. Ez természetes, a tejszín hozzáadásával helyreáll az emulzió.

    4

    Adj hozzá egy csipet sót, hogy kiemelje az ízeket, és keverd el alaposan.

    A só mennyiségét kóstolás után állítsd be, mert a vaj és a tejszín is tartalmazhat sót.

    5

    Öntsd hozzá a tejszínt, és folyamatos keverés mellett főzd 3-4 percig, hogy a mártás besűrűsödjön.

    A tejszín hozzáadása után folyamatosan keverd, hogy a mártás egyenletesen sűrűsödjön be, és ne égjen le.

    6

    Miután a szósz elérte a kívánt sűrűséget, szórd bele a friss petrezselymet, és jól keverd össze.

    A petrezselymet csak a végén add hozzá, hogy megőrizze friss zöld színét és aromáját.

    7

    A mártás kész is! Tálald friss zöldségekkel, sült húsokkal, vagy akár tésztával.

    A mártást azonnal tálald, mert hűlés közben besűrűsödhet. Ha túl sűrű lenne, egy kevés tejszínnel hígíthatod.