Zöldborsos dijoni vajmártás tálalva

Zöldborsos dijoni vajmártás

A zöldborsos dijoni vajmártás a francia konyha egyik klasszikus, mégis egyszerűen elkészíthető eleme. A zöldbors enyhén csípős íze és a dijoni mustár karakteressége harmonikusan ötvöződik a tejszín krémességével. Ez a mártás tökéletes kiegészítő steakhez, sült húsokhoz vagy akár zöldségekhez is. Tipp: Használj frissen őrölt fekete borsot, hogy még intenzívebb ízhatást érj el.

Előkészület 5 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 20 perc
200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
50 g Vaj
2 ek. Dijoni mustár
2 ek. Zöldbors (konzerv vagy friss)
150 ml Tejszín
100 ml Húsalaplé
1 csipet
1 csipet Őrölt fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy serpenyőben olvaszd meg a vajat alacsony lángon, ügyelve arra, hogy ne barnuljon meg.

    A vaj megégése elronthatja az egész mártást, ezért nagyon fontos az alacsony láng és a folyamatos figyelés.

    2

    Add hozzá a dijoni mustárt, és keverd össze a vajjal, amíg egységes állagú keveréket kapsz.

    Használj jó minőségű dijoni mustárt a legjobb íz eléréséhez.

    3

    Öntsd hozzá a húsalaplevet, és lassan forrald fel. Keverd folyamatosan, hogy ne legyen csomós.

    Ha nincs kéznél húsalaplé, használhatsz zöldségalaplevet is, de a húsalaplé intenzívebb ízt ad a mártásnak. A folyamatos keverés segít megelőzni a csomók kialakulását.

    4

    Add hozzá a zöldborsot, majd keverd bele a tejszínt. Főzd alacsony lángon 3-4 percig, hogy a mártás besűrűsödjön.

    A zöldborsot enyhén nyomkodd meg, hogy kiengedd az aromáját. A tejszínnel óvatosan, nehogy túlságosan besűrűsödjön a mártás.

    5

    Ízesítsd sóval és őrölt fekete borssal, majd főzd további 1-2 percig.

    Kóstold meg a mártást, mielőtt sóznál, mert a dijoni mustár és a húsalaplé is tartalmazhat sót.

    6

    Tálald melegen steakhez, grillezett húsokhoz vagy akár sült zöldségekhez.

    Ha a mártás túl sűrű lenne, adj hozzá egy kevés alaplevet vagy tejszínt.