Aprítsd fel a hagymát finomra. Ha friss zöldborsot használsz, öblítsd le, majd szárítsd meg.
A finomra aprított hagyma egyenletesen fog megpárolódni, és nem lesznek benne nagy darabok a mártásban.
Olvaszd fel a vajat egy közepes méretű serpenyőben, majd add hozzá az apróra vágott hagymát. Pirítsd üvegesre, közepes lángon 3-4 perc alatt.
Ügyelj arra, hogy a hagyma ne barnuljon meg, mert az keserűvé teheti a mártást.
Öntsd hozzá a fehérbort, és keverd össze a hagymával. Főzd közepes lángon, amíg a bor körülbelül felére csökken, ez kb. 5-7 percet vesz igénybe.
A bor redukálása koncentrálja az ízeket, ezért ne hagyd ki ezt a lépést. Használj száraz fehérbort, ami nem túl édes.
Add hozzá a zöldborsot, majd öntsd bele a tejszínt. Lassú tűzön főzd további 5-7 percig, hogy a mártás besűrűsödjön.
A tejszínt fokozatosan add hozzá, és folyamatosan keverd, hogy ne csomósodjon össze.
Ízesítsd a mártást sóval és borssal. Kóstold meg, és szükség szerint igazítsd az ízesítést.
A zöldbors önmagában is pikáns, ezért a borssal óvatosan bánj.
A kész mártást szűrd át egy finom szűrőn, ha simább állagot szeretnél, vagy hagyd darabosan, hogy a zöldbors textúrája érezhető maradjon.
Ez a lépés opcionális, attól függ, milyen állagú mártást szeretnél.
Tálald melegen, például grillezett húsok, steakek vagy sült zöldségek mellé.
A mártást tálalás előtt érdemes átmelegíteni, ha időközben kihűlt.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.