Zöldhagymås, gombås tavaszi empanada, aranybarna, ropogós tészta gombås töltelékkel

Zöldhagymås, gombås tavaszi empanada

A tavaszi empanada kĂŒlönleges variĂĄciĂłja a hagyomĂĄnyos latin-amerikai Ă©telnek, amely gombĂĄs Ă©s zöldhagymĂĄs töltelĂ©kkel kĂ©szĂŒl. Az empanada tĂ©szta kĂ­vĂŒl ropogĂłs, belĂŒl pedig omlĂłs, mĂ­g a gombĂĄs töltelĂ©k gazdag, krĂ©mes Ă­zeket ad a falatnak. Ez a recept tökĂ©letes tavaszi Ă©tkezĂ©sekhez, amikor a friss gomba Ă©s zöldhagymĂĄk Ă­ze kiemelkedƑen harmonizĂĄl a ropogĂłs tĂ©sztĂĄval. Az empanada a latin-amerikai kultĂșrĂĄban hagyomĂĄnyos utcai Ă©tel, Ă©s most vegetĂĄriĂĄnus vĂĄltozatban is elĂ©rhetƑ. Egy igazi tavaszi kedvenc!

ElƑkĂ©szĂŒlet 30 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 55 perc
1500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 6
⭕ 500 g Empanada tĂ©szta
⭕ 300 g Gomba (felaprítva)
⭕ 3 szĂĄl Zöldhagyma
⭕ 2 gerezd Fokhagyma
⭕ 2 ek. Olívaolaj
⭕ 2 ek. Tejföl
⭕ 1 tk. Só
⭕ 0.5 tk. Bors
⭕ 1 db TojĂĄs (kenĂ©shez)
⭕ 1 ek. Friss petrezselyem

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A gombĂĄt aprĂłra vĂĄgjuk, a zöldhagymĂĄt Ă©s fokhagymĂĄt pedig finomra szeleteljĂŒk. Az olĂ­vaolajon a zöldhagymĂĄt Ă©s fokhagymĂĄt egy serpenyƑben ĂŒvegesre pirĂ­tjuk.

    A gombĂĄt ne zsĂșfoljuk tĂșl a serpenyƑbe, mert pĂĄrolĂłdik ahelyett, hogy szĂ©pen megpirulna.

    2

    Hozzåadjuk a felaprított gombåt, és pirítjuk, amíg a leve el nem pårolog, és a gomba meg nem pirul.

    Ha tĂșl sok folyadĂ©k keletkezik, öntsĂŒk le, hogy ne legyen vizes a töltelĂ©k.

    3

    Add hozzå a tejfölt, sót és borsot, majd keverd jól össze. Tovåbb pirítjuk 3-4 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A tejföl krĂ©mes ĂĄllagot ad a töltelĂ©knek, de ne hagyjuk, hogy tĂșl hĂ­g legyen.

    4

    A petrezselymet aprĂłra vĂĄgjuk, Ă©s a töltelĂ©khez keverjĂŒk. Hagyjuk egy kicsit lehƱlni, hogy könnyebben dolgozhassunk vele.

    A friss petrezselyem frissességet és extra ízt ad a tölteléknek.

    5

    A tĂ©sztĂĄbĂłl köröket vĂĄgunk ki, majd minden kör közepĂ©re egy evƑkanĂĄlnyi töltelĂ©ket helyezĂŒnk. Hajtsuk fĂ©lbe, Ă©s jĂłl nyomjuk le a szĂ©leket.

    A szĂ©lek jĂłl zĂĄrĂłdjanak, hogy a töltelĂ©k ne szivĂĄrogjon ki sĂŒtĂ©s közben.

    6

    A tojĂĄst verjĂŒk fel, Ă©s kenjĂŒk meg vele az empanadĂĄk tetejĂ©t, hogy szĂ©p aranybarna szĂ­nt kapjunk.

    A tojĂĄskenĂ©s segĂ­t a tĂ©szta szĂ©p, fĂ©nyes felĂŒletĂ©ben. Ha nem szeretnĂ©l tojĂĄst, hasznĂĄlhatsz tejfölt.

    7

    MelegĂ­tsĂŒk elƑ a sĂŒtƑt 180°C-ra, majd sĂŒssĂŒk az empanadĂĄkat 20-25 percig, amĂ­g szĂ©p aranybarna szĂ­nƱek nem lesznek.

    EllenƑrizd a sĂŒtĂ©st 15 perc utĂĄn, mivel minden sĂŒtƑ mĂĄs tempĂłban mƱködik.