Zöldséges gnocchi tálalva

Zöldséges gnocchi

A zöldséges gnocchi egy ízletes és könnyen elkészíthető olasz étel, amely friss alapanyagokból készül. A gnocchi egy tradicionális burgonyás tészta, amely tökéletes alapja lehet különféle mártásoknak és feltéteknek. Ebben a receptben a gnocchi egy könnyed, paradicsomos-zöldséges szósszal párosul, amelyet a friss bazsalikom és a parmezán sajt tesz igazán különlegessé. Ha egy egészséges, mégis laktató fogásra vágysz, ezt a receptet érdemes kipróbálnod!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Burgonya
150 g Liszt
1 db Tojássárgája
1 csipet
20 ml Olívaolaj
150 g Cukkini
100 g Kaliforniai paprika
100 g Gomba
2 gerezd Fokhagyma
100 g Paradicsompüré
5 g Friss bazsalikom
1 csipet Frissen őrölt fekete bors
50 g Parmezán sajt

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A burgonyát hámozd meg, vágd kisebb darabokra, majd főzd puhára sós vízben kb. 20 perc alatt.

    A burgonyát héjában is megfőzheted, így kevesebb vizet szív magába, és a gnocchi tésztája szárazabb lesz. Főzés után hámozd meg, amíg még meleg.

    2

    Szűrd le a megfőtt burgonyát, majd törd át egy tálba és hagyd teljesen kihűlni.

    A burgonyát burgonyanyomóval vagy krumplinyomóval törd át, ne turmixgéppel, mert a turmixgépben ragacsos lesz. Fontos, hogy a burgonya teljesen kihűljön, mielőtt hozzáadod a többi hozzávalót.

    3

    A kihűlt burgonyához add hozzá a lisztet, a tojássárgáját és egy csipet sót, majd gyúrd össze egy puha, homogén tésztává.

    A liszt mennyisége függ a burgonya fajtájától és víztartalmától. Kezdd kevesebb liszttel, és fokozatosan adj hozzá, amíg a tészta össze nem áll. Ne gyúrd túl a tésztát, mert kemény lesz.

    4

    A tésztát oszd négy részre, formázz belőlük kb. 2 cm vastag rudakat, majd vágd fel kis darabokra. A villával óvatosan megnyomhatod, hogy a gnocchi jellegzetes mintázatot kapjon.

    A munkafelületet lisztezd be, hogy a tészta ne ragadjon le. A villa segítségével a gnocchi nemcsak szebb lesz, hanem a szósz is jobban megtapad rajta.

    5

    Forralj fel vizet egy nagy lábasban, majd tedd bele a gnocchikat kisebb adagokban. Amint feljönnek a víz felszínére (kb. 2 perc), szűrd le őket és tedd félre.

    A víz legyen lobogó forró, és sós. Ne tegyél túl sok gnocchit egyszerre a vízbe, mert lehűtik a vizet, és a gnocchi szétfőhet.

    6

    Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, majd add hozzá az apróra vágott fokhagymát, és párold meg közepes lángon 1-2 percig.

    A fokhagymát ne égesd meg, mert keserű lesz. Csak addig párold, amíg illatozni kezd.

    7

    Add hozzá a felkockázott cukkinit, paprikát és gombát, majd pirítsd 5-6 percig, amíg kissé megpuhulnak.

    Használhatsz más zöldségeket is ízlés szerint, például padlizsánt, brokkolit vagy karfiolt. A zöldségeket ne főzd túl, mert elveszítik a roppanósságukat.

    8

    Öntsd hozzá a paradicsompürét, és főzd még 5 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A paradicsompüré helyett használhatsz passzírozott paradicsomot is. Ha savanykás a szósz, adj hozzá egy csipet cukrot.

    9

    Add hozzá a kifőtt gnocchikat a serpenyőbe, és keverd össze a zöldséges szósszal.

    Óvatosan keverd össze a gnocchikat a szósszal, hogy ne törjenek össze. Ha túl sűrű a szósz, adj hozzá egy kevés főzővizet.

    10

    Tálalás előtt szórd meg frissen reszelt parmezánnal és aprított bazsalikommal.

    A parmezán helyett használhatsz más kemény sajtot is, például pecorino romanot. A bazsalikom helyett használhatsz petrezselymet is.