A burgonyát hámozd meg, vágd kisebb darabokra, majd főzd puhára sós vízben kb. 20 perc alatt.
A burgonyát héjában is megfőzheted, így kevesebb vizet szív magába, és a gnocchi tésztája szárazabb lesz. Főzés után hámozd meg, amíg még meleg.
Szűrd le a megfőtt burgonyát, majd törd át egy tálba és hagyd teljesen kihűlni.
A burgonyát burgonyanyomóval vagy krumplinyomóval törd át, ne turmixgéppel, mert a turmixgépben ragacsos lesz. Fontos, hogy a burgonya teljesen kihűljön, mielőtt hozzáadod a többi hozzávalót.
A kihűlt burgonyához add hozzá a lisztet, a tojássárgáját és egy csipet sót, majd gyúrd össze egy puha, homogén tésztává.
A liszt mennyisége függ a burgonya fajtájától és víztartalmától. Kezdd kevesebb liszttel, és fokozatosan adj hozzá, amíg a tészta össze nem áll. Ne gyúrd túl a tésztát, mert kemény lesz.
A tésztát oszd négy részre, formázz belőlük kb. 2 cm vastag rudakat, majd vágd fel kis darabokra. A villával óvatosan megnyomhatod, hogy a gnocchi jellegzetes mintázatot kapjon.
A munkafelületet lisztezd be, hogy a tészta ne ragadjon le. A villa segítségével a gnocchi nemcsak szebb lesz, hanem a szósz is jobban megtapad rajta.
Forralj fel vizet egy nagy lábasban, majd tedd bele a gnocchikat kisebb adagokban. Amint feljönnek a víz felszínére (kb. 2 perc), szűrd le őket és tedd félre.
A víz legyen lobogó forró, és sós. Ne tegyél túl sok gnocchit egyszerre a vízbe, mert lehűtik a vizet, és a gnocchi szétfőhet.
Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, majd add hozzá az apróra vágott fokhagymát, és párold meg közepes lángon 1-2 percig.
A fokhagymát ne égesd meg, mert keserű lesz. Csak addig párold, amíg illatozni kezd.
Add hozzá a felkockázott cukkinit, paprikát és gombát, majd pirítsd 5-6 percig, amíg kissé megpuhulnak.
Használhatsz más zöldségeket is ízlés szerint, például padlizsánt, brokkolit vagy karfiolt. A zöldségeket ne főzd túl, mert elveszítik a roppanósságukat.
Öntsd hozzá a paradicsompürét, és főzd még 5 percig, hogy az ízek összeérjenek.
A paradicsompüré helyett használhatsz passzírozott paradicsomot is. Ha savanykás a szósz, adj hozzá egy csipet cukrot.
Add hozzá a kifőtt gnocchikat a serpenyőbe, és keverd össze a zöldséges szósszal.
Óvatosan keverd össze a gnocchikat a szósszal, hogy ne törjenek össze. Ha túl sűrű a szósz, adj hozzá egy kevés főzővizet.
Tálalás előtt szórd meg frissen reszelt parmezánnal és aprított bazsalikommal.
A parmezán helyett használhatsz más kemény sajtot is, például pecorino romanot. A bazsalikom helyett használhatsz petrezselymet is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.