AranysĂĄrga ghĂ­ egy kis ĂŒvegben, fakanĂĄllal, fĂĄbĂłl kĂ©szĂŒlt felĂŒleten

A ghĂ­, az aranysĂĄrga kincs a konyhĂĄban – egĂ©szsĂ©ges zsiradĂ©k minden Ă©telhez

AranysĂĄrga ghĂ­ egy kis ĂŒvegben, fakanĂĄllal, fĂĄbĂłl kĂ©szĂŒlt felĂŒleten

A ghĂ­, mĂĄs nĂ©ven tisztĂ­tott vaj, egy tradicionĂĄlis indiai zsiradĂ©k, amely az elmĂșlt Ă©vekben vilĂĄgszerte egĂ©szsĂ©gtudatos alapanyagkĂ©nt vĂĄlt ismerttĂ©. A ghĂ­ lĂ©nyege, hogy a vajbĂłl hƑkezelĂ©s ĂștjĂĄn eltĂĄvolĂ­tjĂĄk a vĂ­ztartalmat Ă©s a tejfehĂ©rjĂ©ket, Ă­gy egy aranysĂĄrga, aromĂĄs, tiszta zsĂ­rt kapunk, amely hosszan eltarthatĂł Ă©s stabil magas hƑmĂ©rsĂ©kleten is.

A ghĂ­ elkĂ©szĂ­tĂ©se sorĂĄn a vajat lassan melegĂ­tik, amĂ­g az el nem vĂĄlik hĂĄrom rĂ©szre: hab, aranyszĂ­nƱ zsĂ­r Ă©s tejfehĂ©rje (ĂŒledĂ©k). A folyamat vĂ©gĂ©n leszƱrik a tiszta zsiradĂ©kot – ez a ghĂ­. Mivel nem tartalmaz tejcukrot vagy tejfehĂ©rjĂ©t, a laktĂłzĂ©rzĂ©kenyek szĂĄmĂĄra is gyakran jĂłl tolerĂĄlhatĂł.

Miért érdemes ghít hasznålni?

  • Magas hƑállĂłsĂĄg: ideĂĄlis sĂŒtĂ©shez, pirĂ­tĂĄshoz – nem Ă©g meg könnyen.
  • HosszĂș eltarthatĂłsĂĄg: hƱtĂ©s nĂ©lkĂŒl is elĂĄll hĂłnapokig.
  • AromĂĄs Ă­z: enyhĂ©n diĂłs, karamelles karaktere kĂŒlönleges Ă­zt ad az Ă©teleknek.
  • LaktĂłzmentes: Ă©rzĂ©kenyek is fogyaszthatjĂĄk.

A ghĂ­ nemcsak az indiai konyha alapja, hanem remek vĂĄlasztĂĄs a paleo, ketogĂ©n vagy alacsony szĂ©nhidrĂĄttartalmĂș Ă©trendet követƑk szĂĄmĂĄra is. SalĂĄtĂĄkhoz, levesekhez, rizses Ă©telekhez, sĂŒtemĂ©nyekhez is kivĂĄlĂłan alkalmazhatĂł.

EgĂ©szsĂ©gĂŒgyi elƑnyei

A ghĂ­ esszenciĂĄlis zsĂ­rsavakban gazdag, pĂ©ldĂĄul omega-3-ban, valamint zsĂ­rban oldĂłdĂł vitaminokat – mint az A-, D-, E- Ă©s K-vitamin – is tartalmaz. Emellett konjugĂĄlt linolsavval (CLA) is szolgĂĄlhat, amely gyulladĂĄscsökkentƑ Ă©s immunerƑsĂ­tƑ hatĂĄsairĂłl ismert.

A hagyomĂĄnyos ajurvĂ©dikus gyĂłgyĂĄszat szerint a ghĂ­ fokozza az emĂ©sztĂ©st, segĂ­ti a tĂĄpanyagok felszĂ­vĂłdĂĄsĂĄt, Ă©s mentĂĄlisan is nyugtatĂł hatĂĄsĂș. BelĂŒlrƑl Ă©s kĂ­vĂŒlrƑl is alkalmazzĂĄk: Ă©telekhez, de akĂĄr bƑrĂĄpolĂĄsra is hasznĂĄlhatĂł.

Tårolåsi tippek és felhasznålås

  • SzĂĄraz, hƱvös helyen tĂĄrolandĂł, hƱtĂ©st nem igĂ©nyel.
  • Üveg vagy kerĂĄmia tĂĄrolĂłban Ă©rdemes tartani, fĂ©nytƑl vĂ©dve.
  • Reggeli zabkĂĄsĂĄhoz, currykhez, grillezett zöldsĂ©gekhez is ideĂĄlis.

ÖsszessĂ©gĂ©ben a ghĂ­ egy Ƒsi, de modern igĂ©nyekhez is tökĂ©letesen illeszkedƑ zsiradĂ©k, amely Ă­zben, tĂĄpanyagban Ă©s sokoldalĂșsĂĄgban is kiemelkedik a hagyomĂĄnyos olajok Ă©s zsĂ­rok közĂŒl.

Tåpérték 100 g ghíben:
KalĂłria: 900 kcal
ZsĂ­r: 100 g
TelĂ­tett zsĂ­r: 62 g
Egyszeresen telĂ­tetlen zsĂ­r: 28 g
Többszörösen telítetlen zsír: 3 g
Koleszterin: 256 mg
Szénhidråt: 0 g
Cukor: 0 g
Fehérje: 0 g
NĂĄtrium: 1 mg
A-vitamin: 900 ”g (3000 IU)
D-vitamin: 2 IU
E-vitamin: 2.8 mg
K-vitamin: 8 ”g
Kalcium: 3 mg
KĂĄlium: 1 mg
Vas: 0.02 mg