A zeller (Apium graveolens) egy gyógyhatású és sokoldalúan felhasználható zöldségféle, amely három fő formában ismert: gumós zeller, szárzeller és metszős zeller. A zeller nemcsak a magyar konyha egyik alapvető összetevője, hanem világszerte elismert tápanyagprofilja és egészségre gyakorolt hatásai miatt is.
A zeller rendkívül kalóriaszegény, mégis tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal. Az egyik legjobb természetes gyulladáscsökkentő és vízhajtó zöldségként tartják számon, amelyet nyersen, főzve vagy préselve is érdemes fogyasztani.
A zeller gumója kiváló alapanyag levesekhez, pürékhez, salátákhoz vagy akár sült köretként. A zellerszár frissítő ropogósságával gazdagít salátákat, mártogatósokat, smoothie-kat vagy akár húsételek mellé is tálalható. A zellerlevél fűszeres íze miatt kiváló levesek és főzelékek ízesítésére.
A zellergumó ősztől tavaszig terem, hűtőben vagy pincehűvös helyen hónapokig eltartható. A zellerszár és levél frissebb formában inkább tavasztól őszig elérhető, hűtőben pár napig tartható el nedves papírba tekerve.
Összegzésképp a zeller egy komplex tápanyagforrás, amely támogatja az immunrendszert, az emésztést, a csontok és a szív egészségét is. Egy igazi természetes „gyógynövény-zöldség”, melynek minden része értékes!
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.