Az agar, más néven agar-agar, egy növényi eredetű zselésítő anyag, amelyet vörös tengeri algákból – elsősorban a Gelidium és Gracilaria fajokból – nyernek. A gasztronómiában és laboratóriumi környezetben is régóta használt alapanyag, amely tökéletes állati zselatin alternatíva vegetáriánusok és vegánok számára.
Az agar felhasználása igen változatos: kiváló desszertekhez, lekvárokhoz, zselékhez, tortákhoz, de sós ételekben is alkalmazható, például aszpikokhoz vagy növényi alapú sajtokhoz. Az agar vízben oldódik, 95 °C felett aktiválódik, és lehűléskor gélt képez, amely stabil, hőálló textúrát biztosít.
Az agar por vagy pehely formában kapható. A por gyorsabban oldódik, míg a pelyhek áztatás után oldódnak fel. Tipikus adagolás: 1 teáskanál por 500 ml folyadékhoz. Az agar gél nem olvad fel szobahőmérsékleten, így hőállóbb, mint a zselatin – például süteményekben is megőrzi a formáját.
Az agar nemcsak egy zselésítő anyag, hanem funkcionális élelmiszer is, amely előnyösen hat az emésztésre, miközben stabil szerkezetet biztosít az ételeknek – modern és hagyományos konyhákban egyaránt elengedhetetlen alapanyag.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.