Az avokádó napjaink egyik legtrendibb és legegészségesebb szuperélelmiszere, amely krémes állagával és értékes tápanyagtartalmával hódította meg a világot. Bár gyümölcs, tápanyagprofilja inkább a zöldségekéhez vagy olajos magvakéhoz hasonlít, mivel egészséges zsírokban rendkívül gazdag.
Az avokádó zsírtartalmának túlnyomó része egyszeresen telítetlen zsírsav (főként olajsav), amely támogatja a szív- és érrendszeri egészséget, csökkentheti a rossz koleszterinszintet és gyulladáscsökkentő hatással is bír. Emellett rostban gazdag, és számos létfontosságú mikrotápanyagot tartalmaz, többek között káliumot, folsavat, E-, C-, K- és B-vitaminokat.
Az avokádó sokoldalúan felhasználható: turmixokban, salátákban, szendvicskrémként (guacamole), tojásos reggelik mellé, de akár tésztákba, sushi-ba vagy egészséges süteményekbe is keverhető. Krémes állaga kiváló tejtermék-helyettesítővé is teszi.
A jó avokádó enyhén puha tapintású, és nyomásra kissé enged. Ha kemény, hagyd szobahőmérsékleten érni. Felvágva gyorsan oxidálódik, ezért citromlével locsold meg, hogy megőrizze friss színét. A maradékot hűtőben, maggal együtt és fóliával lefedve tárold.
Az avokádó nem csak tápláló, de konyhai kreativitásra is ösztönöz. Magas zsírtartalma miatt energiadús, mégis egészséges választás a mindennapokban – legyen szó reggeliről, főételről vagy nassolnivalóról.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.