Friss banán egészben és szeletelve, tálban és rusztikus asztalon

Banán – Az energiadús, természetesen édes gyümölcs

Friss banán egészben és szeletelve, tálban és rusztikus asztalon

A banán (Musa spp.) az egyik legismertebb és leggyakrabban fogyasztott trópusi gyümölcs világszerte. Természetesen édes íze, krémes állaga és könnyű emészthetősége miatt kedvelt reggeli, nasi vagy alapanyag turmixokhoz, süteményekhez egyaránt. Emellett értékes tápanyagforrás is.

A banán élettani hatásai

A banán különösen káliumban gazdag, ami segít a vérnyomás szabályozásában és az izmok megfelelő működésében. Magas B6-vitamin és C-vitamin tartalma támogatja az idegrendszert és az immunrendszert.

  • Gyors energiaforrás – természetes cukrok: fruktóz, glükóz, szacharóz
  • Magas káliumtartalom – szív- és izomműködés támogatása
  • B6-vitaminban gazdag – idegrendszer támogatása
  • Jó rostforrás – segíti az emésztést

Felhasználása a konyhában

A banán sokoldalúan felhasználható:

  • Frissen fogyasztva, reggelire vagy uzsonnára
  • Turmixokban, smoothie-kban sűrítő és édesítő alapanyag
  • Süteményekhez, palacsintákhoz, muffinokhoz természetes ízesítőként
  • Banánkenyér, banánfagylalt, energiaszeletek készítéséhez

Szezon és tárolás

A banán egész évben elérhető, mivel trópusi övezetből importált gyümölcs. Szobahőmérsékleten érleljük, éretten hűtőszekrényben pár napig tárolható. Fagyasztva is felhasználható turmixokhoz vagy sütikhez.

A banán nemcsak finom és praktikus, hanem vitaminban és ásványi anyagban gazdag gyümölcs, amely számos formában hozzájárulhat az egészséges étrendhez.

Tápérték 100 g banánban (nyers):
Kalória: 89 kcal
Fehérje: 1.1 g
Zsír: 0.3 g
Szénhidrát: 22.8 g
Cukor: 12.2 g
Rost: 2.6 g
Nátrium: 1 mg
Kálium: 358 mg
Kalcium: 5 mg
Magnézium: 27 mg
Foszfor: 22 mg
Vas: 0.3 mg
Cink: 0.2 mg
B1-vitamin: 0.031 mg
B2-vitamin: 0.073 mg
B3-vitamin: 0.665 mg
B6-vitamin: 0.367 mg
Folsav: 20 µg
A-vitamin: 64 IU
C-vitamin: 8.7 mg
D-vitamin: 0 IU