A borsó (Pisum sativum) egy rendkívül népszerű hüvelyes zöldség, amely édeskés ízével, friss textúrájával és tápanyagokban gazdag összetételével vált nélkülözhetetlenné a tavaszi-nyári étrendben. Leggyakrabban zöldborsóként fogyasztjuk, frissen, fagyasztva vagy konzerv formában.
A borsó nagy mennyiségű növényi fehérjét és élelmi rostot tartalmaz, valamint gazdag A-, C-, K-vitaminban, folsavban, vasban, magnéziumban és cinkben. Ennek köszönhetően támogatja az emésztőrendszert, immunrendszert, és segít a vércukorszint egyensúlyának fenntartásában.
A borsó rendszeres fogyasztása hozzájárulhat az emésztőrendszer egészségéhez, a vércukorszint stabilizálásához, és támogatja a vitamin- és ásványianyag-bevitelt a mindennapi étrendben.
A borsó rendkívül sokoldalúan használható. Készíthető belőle leves, főzelék, saláta, köret, püré, rakott étel vagy akár töltelék is. A friss zöldborsó párolva vagy blansírozva megőrzi roppanós állagát és vitamintartalmát, a fagyasztott változat is remek alternatíva, mivel gyorsfagyasztással megőrzi beltartalmát.
A borsó nem csupán egy klasszikus köret vagy főzelék alap, hanem egészséges, tápláló és könnyen elkészíthető hüvelyes zöldség, amelyet minden korosztály számára érdemes rendszeresen fogyasztani.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.