Szárított csillagánizs darabok fa felületen, egy tálban és szórtan

Csillagánizs – Az ázsiai konyha illatos fűszercsillaga

Szárított csillagánizs darabok fa felületen, egy tálban és szórtan

A csillagánizs egy jellegzetes megjelenésű, erőteljes aromájú fűszer, amelyet a Illicium verum nevű örökzöld fa terméséből szárítanak. Nevét a nyolcágú, csillagformájú tobozterméséről kapta, amely belül fényes, barna magokat rejt. Illata és íze édes, ánizsra emlékeztető, enyhén fűszeres és meleg karakterű.

A csillagánizs felhasználása főként az ázsiai konyhákban elterjedt, különösen a kínai ötfűszer-keverék és a vietnámi pho leves alapfűszereként ismert. Emellett használják édes ételekhez, süteményekhez, befőttekhez, illetve meleg italok, teák és forralt bor ízesítéséhez is.

A csillagánizs főbb tulajdonságai

  • Antibakteriális és antivirális hatású illóolajokat tartalmaz (pl. anetol)
  • Emésztéssegítő – görcsoldó és puffadáscsökkentő
  • Jellegzetes ízprofil – édes, enyhén égető aromával
  • Széles körben használható fűszer édes és sós ételekhez is

Felhasználási javaslatok

  • Kínai ötfűszer keverék részeként húsokhoz
  • Forralt bor, puncs vagy chai tea ízesítéséhez
  • Sütőtökös vagy almás sütemények fűszerezéséhez
  • Házi szirupokhoz, kompótokhoz

A csillagánizs különösen jól párosítható fahéjjal, gyömbérrel, szegfűszeggel és kardamommal. Egész formában is használható, de hosszabb főzés után el kell távolítani az ételből, mivel az íze túl erőssé válhat. Őrölt formában fűszerkeverékekbe is adagolható.

Fontos megjegyezni, hogy a japán csillagánizs (Illicium anisatum) toxikus, ezért kizárólag Kínából vagy Vietnámból származó, étkezési célú csillagánizs használata javasolt.

Tápérték 100 g szárított csillagánizsban:
Kalória: 337 kcal
Fehérje: 18 g
Zsír: 16 g
– ebből telített zsírsav: 0.6 g
Szénhidrát: 50 g
Cukor: 0 g
Rost: 14 g
Nátrium: 16 mg
Kálium: 1441 mg
Kalcium: 646 mg
Magnézium: 170 mg
Vas: 36.96 mg
Cink: 5.3 mg
B1-vitamin (tiamin): 0.34 mg
B2-vitamin (riboflavin): 0.29 mg
B3-vitamin (niacin): 3.06 mg
B6-vitamin: 0.65 mg
Folsav: 31 µg
C-vitamin: 0 mg
A-vitamin: 311 IU
D-vitamin: 0 IU