A csillagánizs egy jellegzetes megjelenésű, erőteljes aromájú fűszer, amelyet a Illicium verum nevű örökzöld fa terméséből szárítanak. Nevét a nyolcágú, csillagformájú tobozterméséről kapta, amely belül fényes, barna magokat rejt. Illata és íze édes, ánizsra emlékeztető, enyhén fűszeres és meleg karakterű.
A csillagánizs felhasználása főként az ázsiai konyhákban elterjedt, különösen a kínai ötfűszer-keverék és a vietnámi pho leves alapfűszereként ismert. Emellett használják édes ételekhez, süteményekhez, befőttekhez, illetve meleg italok, teák és forralt bor ízesítéséhez is.
A csillagánizs különösen jól párosítható fahéjjal, gyömbérrel, szegfűszeggel és kardamommal. Egész formában is használható, de hosszabb főzés után el kell távolítani az ételből, mivel az íze túl erőssé válhat. Őrölt formában fűszerkeverékekbe is adagolható.
Fontos megjegyezni, hogy a japán csillagánizs (Illicium anisatum) toxikus, ezért kizárólag Kínából vagy Vietnámból származó, étkezési célú csillagánizs használata javasolt.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.