Friss curry levelek fĂĄs konyhai felĂŒleten, egy rĂ©szĂŒk aprĂ­tva tĂĄlban

Curry levĂ©l – Az indiai konyha illatos titka

Friss curry levelek fĂĄs konyhai felĂŒleten, egy rĂ©szĂŒk aprĂ­tva tĂĄlban

A curry levĂ©l (Murraya koenigii) a dĂ©l-ĂĄzsiai konyhĂĄk egyik legmeghatĂĄrozĂłbb friss fƱszernövĂ©nye. Az aprĂł, fĂ©nyes, sötĂ©tzöld levelek egy aromĂĄs cserje vagy fa hajtĂĄsain nƑnek, Ă©s intenzĂ­v, citrusos-fƱszeres illatukrĂłl ismertek. Nem tĂ©vesztendƑ össze a curry fƱszerkeverĂ©kkel – a curry levĂ©l önĂĄllĂł alapanyag, Ă©s elsƑsorban frissen vagy szĂĄrĂ­tva kerĂŒl az Ă©telekbe.

A curry levĂ©l felhasznĂĄlĂĄsa fƑkĂ©nt indiai, sri lankai Ă©s thai Ă©telekben elterjedt. Olajban vagy ghee-ben törtĂ©nƑ gyors pirĂ­tĂĄssal fejti ki igazĂĄn az aromĂĄjĂĄt, mely Ă­gy mĂ©ly, diĂłs-citrusos jegyeket kap. Leggyakrabban lencsĂ©s egytĂĄlĂ©telekhez, dhalhoz, curry-khez, sabjihoz hasznĂĄljĂĄk.

MiĂ©rt kĂŒlönleges a curry levĂ©l?

  • ErƑteljes, jellegzetes aroma – citrusos, enyhĂ©n kesernyĂ©s jegyekkel
  • TermĂ©szetes antioxidĂĄns – segĂ­ti a sejtvĂ©delmet
  • EmĂ©sztĂ©st tĂĄmogatĂł – ayurvĂ©dikus gyĂłgyĂĄszatban is alkalmazzĂĄk
  • Friss Ă©s szĂĄrĂ­tott formĂĄban is felhasznĂĄlhatĂł

FelhasznĂĄlĂĄsi javaslatok

  • Olajban pirĂ­tva dhal vagy curry alaphoz
  • Lencse-, csicseriborsĂł- vagy rizsĂ©telekhez
  • ÍzesĂ­tett olaj vagy ghee kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©hez
  • SĂłzott joghurtos öntetek, chutney-k fƱszerezĂ©sĂ©hez

A curry levĂ©l frissen a legaromĂĄsabb, de szĂĄrĂ­tott vagy fagyasztott formĂĄban is megƑrzi jellegzetes karakterĂ©t. TĂĄrolĂĄsa hƱtƑben, nedves papĂ­rba tekerve vagy fagyasztva ajĂĄnlott, Ă­gy hetekig hasznĂĄlhatĂł marad.

Az indiai konyha egyik legautentikusabb eleme a curry levĂ©l – ha valĂłdi, otthon kĂ©szĂ­tett indiai Ă­zvilĂĄgot szeretnĂ©l, ez a zöldfƱszer elengedhetetlen a konyhĂĄdbĂłl.

Tåpérték 100 g friss curry levélben:
KalĂłria: 108 kcal
Fehérje: 6.1 g
ZsĂ­r: 1.0 g
– ebbƑl telített zsírsav: 0.2 g
Szénhidråt: 18.7 g
Cukor: 0.4 g
Rost: 6.4 g
NĂĄtrium: 36 mg
KĂĄlium: 529 mg
Kalcium: 830 mg
Magnézium: 44 mg
Vas: 0.93 mg
C-vitamin: 4 mg
A-vitamin: 7560 IU
Folsav: 12 ”g
B1-vitamin: 0.18 mg
B6-vitamin: 0.21 mg
D-vitamin: 0 IU