Friss curry levelek fás konyhai felületen, egy részük aprítva tálban

Curry levél – Az indiai konyha illatos titka

Friss curry levelek fás konyhai felületen, egy részük aprítva tálban

A curry levél (Murraya koenigii) a dél-ázsiai konyhák egyik legmeghatározóbb friss fűszernövénye. Az apró, fényes, sötétzöld levelek egy aromás cserje vagy fa hajtásain nőnek, és intenzív, citrusos-fűszeres illatukról ismertek. Nem tévesztendő össze a curry fűszerkeverékkel – a curry levél önálló alapanyag, és elsősorban frissen vagy szárítva kerül az ételekbe.

A curry levél felhasználása főként indiai, sri lankai és thai ételekben elterjedt. Olajban vagy ghee-ben történő gyors pirítással fejti ki igazán az aromáját, mely így mély, diós-citrusos jegyeket kap. Leggyakrabban lencsés egytálételekhez, dhalhoz, curry-khez, sabjihoz használják.

Miért különleges a curry levél?

  • Erőteljes, jellegzetes aroma – citrusos, enyhén kesernyés jegyekkel
  • Természetes antioxidáns – segíti a sejtvédelmet
  • Emésztést támogató – ayurvédikus gyógyászatban is alkalmazzák
  • Friss és szárított formában is felhasználható

Felhasználási javaslatok

  • Olajban pirítva dhal vagy curry alaphoz
  • Lencse-, csicseriborsó- vagy rizsételekhez
  • Ízesített olaj vagy ghee készítéséhez
  • Sózott joghurtos öntetek, chutney-k fűszerezéséhez

A curry levél frissen a legaromásabb, de szárított vagy fagyasztott formában is megőrzi jellegzetes karakterét. Tárolása hűtőben, nedves papírba tekerve vagy fagyasztva ajánlott, így hetekig használható marad.

Az indiai konyha egyik legautentikusabb eleme a curry levél – ha valódi, otthon készített indiai ízvilágot szeretnél, ez a zöldfűszer elengedhetetlen a konyhádból.

Tápérték 100 g friss curry levélben:
Kalória: 108 kcal
Fehérje: 6.1 g
Zsír: 1.0 g
– ebből telített zsírsav: 0.2 g
Szénhidrát: 18.7 g
Cukor: 0.4 g
Rost: 6.4 g
Nátrium: 36 mg
Kálium: 529 mg
Kalcium: 830 mg
Magnézium: 44 mg
Vas: 0.93 mg
C-vitamin: 4 mg
A-vitamin: 7560 IU
Folsav: 12 µg
B1-vitamin: 0.18 mg
B6-vitamin: 0.21 mg
D-vitamin: 0 IU