A curry levél (Murraya koenigii) a dél-ázsiai konyhák egyik legmeghatározóbb friss fűszernövénye. Az apró, fényes, sötétzöld levelek egy aromás cserje vagy fa hajtásain nőnek, és intenzív, citrusos-fűszeres illatukról ismertek. Nem tévesztendő össze a curry fűszerkeverékkel – a curry levél önálló alapanyag, és elsősorban frissen vagy szárítva kerül az ételekbe.
A curry levél felhasználása főként indiai, sri lankai és thai ételekben elterjedt. Olajban vagy ghee-ben történő gyors pirítással fejti ki igazán az aromáját, mely így mély, diós-citrusos jegyeket kap. Leggyakrabban lencsés egytálételekhez, dhalhoz, curry-khez, sabjihoz használják.
A curry levél frissen a legaromásabb, de szárított vagy fagyasztott formában is megőrzi jellegzetes karakterét. Tárolása hűtőben, nedves papírba tekerve vagy fagyasztva ajánlott, így hetekig használható marad.
Az indiai konyha egyik legautentikusabb eleme a curry levél – ha valódi, otthon készített indiai ízvilágot szeretnél, ez a zöldfűszer elengedhetetlen a konyhádból.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.