Szeletelt edami sajt vörös viaszbevonattal egy fa sajtvágó deszkán

Edami sajt (Edam): lágy karakter, klasszikus íz – minden, amit tudni érdemes

Szeletelt edami sajt vörös viaszbevonattal egy fa sajtvágó deszkán

Az edami sajt, más néven Edam, egy klasszikus holland eredetű félkemény sajt, amely világszerte ismert és kedvelt. Karakteres, mégis enyhe íze miatt rendkívül sokoldalúan felhasználható a konyhában. A legismertebb megjelenési formája a vörös viaszbevonattal ellátott gömbölyű sajtfej, amely hosszabb eltarthatóságot biztosít.

Az edami sajtot pasztőrözött tehéntejből készítik, és rövid érlelési ideje alatt megőrzi puha, mégis vágható állagát. A sajt világossárga színű, enyhén diós ízvilággal rendelkezik. Mivel nem túl erős, gyermekek és idősek számára is könnyen fogyasztható.

Az edami sajt főbb jellemzői

  • Állag: félkemény, jól szeletelhető
  • Íz: enyhén sós, diós jegyekkel
  • Szín: halványsárga belső, vörös viasz kívül
  • Származás: Hollandia (Edam városa)

Felhasználása az ételekben

Az edami sajt kiválóan alkalmas szendvicsekhez, hidegtálakhoz, sajtkrémekhez vagy sajttál részeként. Olvadása lassabb, mint más félkemény sajtoké, ezért sütéshez is használható, például rakott ételek vagy sajtmártások készítésekor. Reszelve pizzára, tésztára is kiváló választás, valamint kockázva borok mellé is tökéletes.

Az edami sajt semleges karaktere miatt jól párosítható füstölt húsokkal, savanyított zöldségekkel és gyümölcsökkel. Tökéletes alapanyag lehet akár reggelihez, akár gourmet fogásokhoz.

Tápanyag-összetétel és egészségügyi előnyök

Az edami sajt gazdag fehérjében, kalciumban és több létfontosságú ásványi anyagban. A zsír- és kalóriatartalma közepes, így mértékkel fogyasztva egészséges étrendbe is jól beilleszthető. Alacsony szénhidráttartalma miatt ideális választás lehet low-carb vagy keto étrend esetén is.

100 gramm edami sajt átlagosan 300–330 kcal energiát tartalmaz, amelyből a fehérje- és zsírtartalom jelentős szerepet játszik a teltségérzet kialakításában.

Minőségi, eredeti edami sajt kiválasztásával ízletes és tápanyagdús ételeket készíthetünk minden alkalomra.

Tápérték 100 g edami sajtban:
Kalória: 315 kcal
Fehérje: 25 g
Zsír: 26 g
Telített zsír: 17 g
Szénhidrát: 1.4 g
Cukor: 0.1 g
Rost: 0 g
Kalcium: 730 mg
Foszfor: 500 mg
Nátrium: 810 mg
Kálium: 90 mg
Magnézium: 28 mg
Cink: 3.1 mg
B12-vitamin: 2.1 µg
A-vitamin: 950 IU
D-vitamin: 12 IU
Koleszterin: 80 mg