A lisztet keverd össze a sóval, majd add hozzá a hideg vajat. Gyúrd össze, amíg morzsás állagot nem kapsz.
A hideg vaj segít abban, hogy a tészta levegősebb és könnyebb legyen. Ha túl száraznak találod, adj hozzá egy kis hideg vizet.
Tedd hozzá a tojásokat és a tejet, majd gyúrd össze a tésztát. Ha túl ragacsos, tedd a hűtőbe 15 percre pihenni.
A pihentetett tészta könnyebben kezelhető és jobban formázható.
Közben készítsd el a sajtos tölteléket. A sajtot reszeld le, a fokhagymát zúzd össze, és a zöldhagymát vágd apróra.
A sajt és a fokhagyma íze harmonikusan keveredik, így válassz egy erősebb sajtot, ha intenzívebb ízre vágysz.
Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, majd pirítsd meg a fokhagymát és a zöldhagymát 1-2 percig.
Ne pirítsd túl a fokhagymát, mert keserűvé válhat. Csak enyhén aranybarnára kell sütni.
A pirított fokhagymát és zöldhagymát keverd össze a reszelt sajttal, sóval és borssal.
A sajt töltelékét ízesítheted egy kevés szerecsendióval vagy egy csipetnyi cayenne borssal is, ha szereted a pikáns ízeket.
A pihentetett tésztát oszd két egyenlő részre, és nyújtsd ki. Az egyik részt tedd egy vajazott formába, majd töltsd meg a sajtos keverékkel.
A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, hogy meg tudja tartani a sajtos tölteléket sütés közben.
A másik tésztadarabot borítsd a sajtos töltelékre, és óvatosan zárd le a széleit. Villával óvatosan szúrj néhány lyukat a tészta tetejére, hogy a gőz eltávozhasson sütés közben.
A tésztát nem szükséges teljesen összenyomni, csak finoman zárd le, hogy a töltelék ne folyjon ki.
Előmelegített 180°C-os sütőben süsd 30-35 percig, amíg a tészta aranybarnára sül.
A sütési időt a tészta vastagságától függően egy kicsit módosíthatod. Ha túl gyorsan sül a teteje, takard le alufóliával.
Miután megsült, hagyd pihenni pár percig, majd szeleteld fel és tálald melegen.
A sajtos tölteléket hagyd egy kicsit lehűlni, hogy jobban szeletelhető legyen.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.