Fehér mák magok kerámia tálban természetes fényben

Fehér mák: A különleges és értékes alapanyag a reformkonyhában

Fehér mák magok kerámia tálban természetes fényben

A fehér mák egy ritkábban használt, ám rendkívül értékes alapanyag a modern és hagyományos konyhában egyaránt. Szemben a klasszikus kék mákkal, a fehér mák világos színű, enyhébb ízű, és különösen kedvelt a gluténmentes és laktózmentes diéták követői körében.

Eredetileg főként Ázsiában termesztették, de napjainkban már Európában is elérhető, mint prémium minőségű reform alapanyag. Kiemelkedő tápanyagtartalma miatt egyre népszerűbb a tudatos táplálkozás hívei körében.

Fehér mák előnyei és tápértéke

A fehér mák nemcsak ízletes, de rendkívül gazdag ásványi anyagokban és zsírsavakban is. Jelentős mennyiségben tartalmaz:

  • Kálciumot – a csontok egészségéért
  • Magnéziumot és foszfort – az idegrendszer és sejtműködés támogatására
  • Telítetlen zsírsavakat – szívvédő hatással
  • Élelmi rostokat – az emésztés támogatására
  • Fehérjét – különösen fontos a növényi étrendben

Magas olajtartalma miatt a fehér mák kiváló energiaforrás, miközben alacsony szénhidráttartalommal rendelkezik.

Felhasználási lehetőségek

A fehér mák rendkívül sokoldalúan felhasználható:

  • Őrölt formában – bejglibe, töltelékekhez, süteményekhez
  • Egész magként – kenyerek tetejére, müzlibe szórva
  • Fehér máklisztként – alacsony szénhidráttartalmú sütikhez, diétás receptekhez
  • Olajként – salátákhoz, hideg ételekhez (hidegen sajtolt formában)

Íze enyhébb, lágyabb a kék máknál, így jól illeszkedik akár édes, akár sós ételekhez is.

Egészségügyi hatások

A fehér mák rendszeres fogyasztása segíthet a következőkben:

  • Csontok és fogak erősítése – magas kálciumtartalom
  • Immunrendszer támogatása – cink és vas révén
  • Emésztés javítása – rosttartalma révén
  • Szív- és érrendszeri egészség – telítetlen zsírsavak által
  • Vegetáriánusok és vegánok étrendjének fehérjekiegészítése

A fehér mák egyedi megjelenése és tápanyagtartalma miatt ideális választás lehet azok számára, akik egészséges, természetes alapanyagokat keresnek.

Tápérték 100 g fehér mákban:
Kalória: 525 kcal
Fehérje: 20.5 g
Zsír: 41.6 g
– Telítetlen zsírsavak: 30.1 g
Szénhidrát: 23.5 g
– Cukor: 2.1 g
Rost: 19.5 g
Kálcium: 1438 mg
Foszfor: 870 mg
Magnézium: 347 mg
Vas: 9.8 mg
Cink: 7.9 mg
B1-vitamin: 0.85 mg
B6-vitamin: 0.25 mg
Folsav: 92 µg
E-vitamin: 1.8 mg
A-vitamin: 6 IU
D-vitamin: 0 IU