Fehérbors szemek és őrölt fehérbors rusztikus tálkákban fa konyhai felületen

Fehérbors – A lágyabb, mégis karakteres fűszer a finom ízek kedvelőinek

Fehérbors szemek és őrölt fehérbors rusztikus tálkákban fa konyhai felületen

A fehérbors a Piper nigrum növény terméséből készül, ugyanúgy, mint a fekete bors, azonban eltérő feldolgozási módjának köszönhetően karakterében, ízében és felhasználásában is különbözik. A fehérbors az érett borsszemek héjának eltávolítása után szárított belső mag – így íze lágyabb, kevésbé csípős, de mégis jellegzetes.

Finomabb ételekhez, világos színű mártásokhoz, levesekhez és halas vagy szárnyas fogásokhoz ideális választás, mivel nem színezi el az ételt, ugyanakkor megadja azt az enyhe, csípős, fűszeres hátteret, amit a fekete bors sokszor elnyomna.

Fehérbors felhasználása

  • Világos színű szószokhoz: például besamel, sajtmártás
  • Levesekbe: krémlevesek, húslevesek, halászlé ízesítésére
  • Halhoz és baromfihoz: különösen fehér húsú ételekhez
  • Tojásos ételekhez: omlett, tojáskrém, rántotta

A frissen őrölt fehérbors aromája enyhébb, de komplexebb, mint a fekete borsé. Az <emételek kifinomultságát hangsúlyozza, ezért gyakran használják professzionális konyhákban is.

Egészségügyi hatásai és tápérték

A fehérbors fő hatóanyaga a piperin, amely serkentheti az <ememésztést, anyagcserét és segítheti más tápanyagok felszívódását. Gazdag antioxidánsokban, <emantibakteriális hatású lehet, és hozzájárulhat a vérkeringés fokozásához.

100 gramm fehérbors magas rost- és ásványianyag-tartalommal rendelkezik, de természetesen kis adagokban használjuk. A rendszeres, mértékletes fogyasztás része lehet egy <emegészségtudatos étrendnek.

Aki visszafogottabb, de mégis aromás fűszert keres világos színű vagy érzékenyebb ízvilágú ételekhez, a fehérbors kiváló választás – <emklasszikus, de nem harsány.

Tápérték 100 g fehérborsban:
Kalória: 296 kcal
Fehérje: 10.4 g
Zsír: 2.1 g
Telített zsír: 0.7 g
Szénhidrát: 68 g
Cukor: 0.5 g
Rost: 26.2 g
Nátrium: 5 mg
Kálium: 1250 mg
Kalcium: 265 mg
Foszfor: 100 mg
Magnézium: 90 mg
Vas: 3.9 mg
Cink: 1.1 mg
B6-vitamin: 0.3 mg
A-vitamin: 20 IU
C-vitamin: 21 mg