A fehérbors a Piper nigrum növény terméséből készül, ugyanúgy, mint a fekete bors, azonban eltérő feldolgozási módjának köszönhetően karakterében, ízében és felhasználásában is különbözik. A fehérbors az érett borsszemek héjának eltávolítása után szárított belső mag – így íze lágyabb, kevésbé csípős, de mégis jellegzetes.
Finomabb ételekhez, világos színű mártásokhoz, levesekhez és halas vagy szárnyas fogásokhoz ideális választás, mivel nem színezi el az ételt, ugyanakkor megadja azt az enyhe, csípős, fűszeres hátteret, amit a fekete bors sokszor elnyomna.
A frissen őrölt fehérbors aromája enyhébb, de komplexebb, mint a fekete borsé. Az <emételek kifinomultságát hangsúlyozza, ezért gyakran használják professzionális konyhákban is.
A fehérbors fő hatóanyaga a piperin, amely serkentheti az <ememésztést, anyagcserét és segítheti más tápanyagok felszívódását. Gazdag antioxidánsokban, <emantibakteriális hatású lehet, és hozzájárulhat a vérkeringés fokozásához.
100 gramm fehérbors magas rost- és ásványianyag-tartalommal rendelkezik, de természetesen kis adagokban használjuk. A rendszeres, mértékletes fogyasztás része lehet egy <emegészségtudatos étrendnek.
Aki visszafogottabb, de mégis aromás fűszert keres világos színű vagy érzékenyebb ízvilágú ételekhez, a fehérbors kiváló választás – <emklasszikus, de nem harsány.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.