A hering az egyik legismertebb tengeri olajos hal, amely magas omega-3 zsírsavtartalmáról, fehérjéjéről és D-vitaminjáról ismert. Európában és Észak-Amerikában régóta elterjedt élelmiszer, különösen népszerű sózva, pácolva, füstölve vagy frissen elkészítve.
A hering zsírosabb, ízgazdag húsú hal, amelyet gyakran hidegkonyhai készítményekhez, salátákhoz, előételekhez használnak, de frissen sütve vagy grillezve is kiváló. Természetes formájában különösen egészséges, mivel kiváló D-vitamin-, B12-vitamin- és szelénforrás.
A hering nyersen, pácolva, füstölve vagy sütve is fogyasztható. Népszerű skandináv, holland és német ételek alapanyaga, de Magyarországon is gyakran előkerül saláták, hidegtálak és halas szendvicsek részeként.
Népszerű heringes fogások:
100 g hering energiatartalma átlagosan 210–230 kcal, amelyből fehérje: 20–22 g, zsír: 13–15 g. Ebből jelentős mennyiség omega-3 zsírsav (EPA + DHA), melynek gyulladáscsökkentő hatása jól ismert. A hering emellett kiváló D-vitamin (250–300 IU), B12-vitamin (10 µg), foszfor és szelén forrás. A rendszeres heringfogyasztás támogatja a szív- és érrendszeri egészséget, az agyműködést és a csontsűrűséget.
A hering tehát egy klasszikus, mégis modern alapanyag, amely megállja a helyét az egészségtudatos és tradicionális étrendekben egyaránt.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.