A jégcsapretek (Raphanus sativus var. longipinnatus), más néven fehér retek vagy téli retek, egy jellegzetes, csípős ízű gyökérzöldség, amelyet főként tavasszal és ősszel fogyasztanak. Hosszúkás, fehér formája miatt kapta a nevét, és rendkívül frissítő hatással bír az étrendre.
A jégcsapretek C-vitaminban, folsavban, rostban és káliumban gazdag. Emellett tartalmaz glükozinolátokat, melyek antioxidáns és sejtvédő hatásúak. Alacsony kalóriatartalma miatt kiváló diétás alapanyag.
A jégcsapretek rendszeres fogyasztása hozzájárulhat az emésztési panaszok enyhítéséhez, valamint a savasodás csökkentéséhez. Csípős ízvilága frissítően hat az étkezésekre, különösen nyersen, salátákban fogyasztva.
A jégcsapretek nyersen a legízletesebb – reszelve salátába, szendvicsbe, savanyúságként vagy frissítő köretként használható. De párolva, sütve, fermentálva is készíthető belőle étel. Ázsiában gyakran használják levesek, wokos ételek vagy fermentált savanyúságok alapanyagaként.
A jégcsapretek egy ízletes, tápláló és frissítő zöldség, amelyet érdemes beépíteni a mindennapi étrendbe – különösen tavasszal és ősszel, amikor a szervezet vitaminraktárainak feltöltésére van szükség.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.