HosszĂș, fehĂ©r jĂ©gcsapretek frissen zöld levĂ©llel Ă©s szeletelve vĂĄgĂłdeszkĂĄn

JĂ©gcsapretek – A csĂ­pƑs, fehĂ©r gyökĂ©rzöldsĂ©g, ami felfrissĂ­ti az Ă©trended

HosszĂș, fehĂ©r jĂ©gcsapretek frissen zöld levĂ©llel Ă©s szeletelve vĂĄgĂłdeszkĂĄn

A jĂ©gcsapretek (Raphanus sativus var. longipinnatus), mĂĄs nĂ©ven fehĂ©r retek vagy tĂ©li retek, egy jellegzetes, csĂ­pƑs Ă­zƱ gyökĂ©rzöldsĂ©g, amelyet fƑkĂ©nt tavasszal Ă©s Ƒsszel fogyasztanak. HosszĂșkĂĄs, fehĂ©r formĂĄja miatt kapta a nevĂ©t, Ă©s rendkĂ­vĂŒl frissĂ­tƑ hatĂĄssal bĂ­r az Ă©trendre.

A jĂ©gcsapretek C-vitaminban, folsavban, rostban Ă©s kĂĄliumban gazdag. Emellett tartalmaz glĂŒkozinolĂĄtokat, melyek antioxidĂĄns Ă©s sejtvĂ©dƑ hatĂĄsĂșak. Alacsony kalĂłriatartalma miatt kivĂĄlĂł diĂ©tĂĄs alapanyag.

A jĂ©gcsapretek egĂ©szsĂ©gĂŒgyi hatĂĄsai

  • C-vitamin: TĂĄmogatja az immunrendszert Ă©s antioxidĂĄns hatĂĄsĂș.
  • KĂĄlium: SegĂ­t a vĂ©rnyomĂĄs szabĂĄlyozĂĄsĂĄban.
  • Folsav: SejtkĂ©pzĂ©shez Ă©s terhessĂ©g sorĂĄn fontos.
  • GlĂŒkozinolĂĄtok: SegĂ­thetnek a sejtvĂ©delemben Ă©s a gyulladĂĄscsökkentĂ©sben.
  • Rost: TĂĄmogatja a bĂ©lmƱködĂ©st Ă©s az emĂ©sztĂ©st.

A jĂ©gcsapretek rendszeres fogyasztĂĄsa hozzĂĄjĂĄrulhat az emĂ©sztĂ©si panaszok enyhĂ­tĂ©sĂ©hez, valamint a savasodĂĄs csökkentĂ©sĂ©hez. CsĂ­pƑs Ă­zvilĂĄga frissĂ­tƑen hat az Ă©tkezĂ©sekre, kĂŒlönösen nyersen, salĂĄtĂĄkban fogyasztva.

FelhasznĂĄlĂĄsa a konyhĂĄban

A jĂ©gcsapretek nyersen a legĂ­zletesebb – reszelve salĂĄtĂĄba, szendvicsbe, savanyĂșsĂĄgkĂ©nt vagy frissĂ­tƑ köretkĂ©nt hasznĂĄlhatĂł. De pĂĄrolva, sĂŒtve, fermentĂĄlva is kĂ©szĂ­thetƑ belƑle Ă©tel. ÁzsiĂĄban gyakran hasznĂĄljĂĄk levesek, wokos Ă©telek vagy fermentĂĄlt savanyĂșsĂĄgok alapanyagakĂ©nt.

Tårolås és våsårlåsi tippek

  • VĂĄlassz feszes, sima hĂ©jĂș, kemĂ©ny retekeket, Ă©lĂ©nkzöld levĂ©lzettel.
  • HƱtƑben tĂĄrolva 2–3 hĂ©tig is elĂĄll, ha a zöld rĂ©szeket eltĂĄvolĂ­tod.
  • Érdemes frissen fogyasztani, hogy megƑrizze vitamin- Ă©s Ă­ztartalmĂĄt.

A jĂ©gcsapretek egy Ă­zletes, tĂĄplĂĄlĂł Ă©s frissĂ­tƑ zöldsĂ©g, amelyet Ă©rdemes beĂ©pĂ­teni a mindennapi Ă©trendbe – kĂŒlönösen tavasszal Ă©s Ƒsszel, amikor a szervezet vitaminraktĂĄrainak feltöltĂ©sĂ©re van szĂŒksĂ©g.

Tåpérték 100 g jégcsapretekben:
KalĂłria: 18 kcal
Fehérje: 0.6 g
ZsĂ­r: 0.1 g
Szénhidråt: 4.0 g
Cukor: 2.5 g
Rost: 1.6 g
NĂĄtrium: 21 mg
KĂĄlium: 230 mg
Kalcium: 25 mg
Magnézium: 10 mg
Foszfor: 20 mg
Vas: 0.4 mg
Cink: 0.3 mg
B1-vitamin: 0.02 mg
B2-vitamin: 0.03 mg
B3-vitamin: 0.2 mg
B6-vitamin: 0.07 mg
Folsav: 28 ”g
A-vitamin: 10 IU
C-vitamin: 22 mg
D-vitamin: 0 IU
K-vitamin: 1.2 ”g