Amber színű juharszirup kis üvegben, csorgó fakanállal

Juharszirup – Természetes édesítő az északi erdőkből

Amber színű juharszirup kis üvegben, csorgó fakanállal

A juharszirup egy természetes eredetű édesítőszer, amelyet a juharfák – elsősorban az édes juhar – nedvéből nyernek. Évszázadok óta használják Észak-Amerikában, különösen Kanadában, ahol a világ juharszirup-termelésének több mint 70%-át biztosítják.

Mi az a juharszirup?

A juharfák tavasszal csapolt nedvét lassú forralással besűrítik, míg az víztartalma jelentősen csökken, így jön létre a gazdag, sűrű és karamelles ízű szirup. Az eredmény egy természetes, növényi alapú édesítőszer, amely gazdag ásványi anyagokban és antioxidánsokban.

Juharszirup fajtái

A juharszirupot színe és ízintenzitása alapján több osztályba sorolják. A legismertebb kategóriák:

  • Grade A – Golden: világos szín, enyhe íz, ideális palacsintához
  • Grade A – Amber: közepes szín és ízintenzitás, univerzális felhasználásra
  • Grade A – Dark: erőteljes íz, főzéshez, marinádokhoz, szószokhoz

Felhasználása a konyhában

A juharszirup rendkívül sokoldalú alapanyag:

  • Palacsintához, gofrihoz, zabkásához
  • Sütemények, muffinok és kekszek édesítésére
  • Szószok, marinádok, salátaöntetek
  • Italokhoz – tea, limonádé, koktélok

Egészségügyi előnyei

A juharszirup természetes formában tartalmaz mangánt, cinket, vasat, kalciumot és antioxidánsokat. Bár kalóriatartalma hasonló a cukoréhoz, alacsonyabb glikémiás indexe miatt kevésbé terheli meg a vércukorszintet. Mértékletes fogyasztás esetén jobb alternatíva lehet a finomított cukrokkal szemben.

Tárolása

Felbontatlan állapotban hűvös, sötét helyen hosszú ideig eláll. Felbontás után ajánlott hűtőben tárolni, hogy megelőzzük az erjedést és kristályosodást.

A juharszirup tökéletes választás, ha természetes, karakteres édesítőt keresel – legyen szó reggeliről, desszertekről vagy különleges szószokról.

Tápérték 100 g juharszirupban:
Kalória: 260 kcal
Fehérje: 0 g
Zsír: 0 g
Szénhidrát: 67 g
Cukor: 60 g
Rost: 0 g
Nátrium: 12 mg
Kálium: 212 mg
Kalcium: 102 mg
Magnézium: 21 mg
Vas: 0.11 mg
Cink: 1.3 mg
B1-vitamin: 0.01 mg
B2-vitamin: 0.13 mg
B3-vitamin: 0.08 mg
B6-vitamin: 0.01 mg
Folsav: 1 µg
A-vitamin: 0 IU
C-vitamin: 0.3 mg
D-vitamin: 0 IU