Kapor mag fakanĂĄlban Ă©s tĂĄlban, rusztikus konyhai felĂŒleten

Kapor mag – A jellegzetes aromĂĄjĂș fƱszer Ă©s gyĂłgynövĂ©ny alapanyag

Kapor mag fakanĂĄlban Ă©s tĂĄlban, rusztikus konyhai felĂŒleten

A kapor mag (Anethum graveolens) az egyik legrĂ©gebben hasznĂĄlt aromĂĄs fƱszer- Ă©s gyĂłgynövĂ©ny mag, amelyet a kapor virĂĄgzĂĄs utĂĄni termĂ©sĂ©bƑl nyernek. A magok ovĂĄlis, lapĂ­tott alakĂșak, vilĂĄgos Ă©s sötĂ©tbarna csĂ­kozĂĄsĂșak, Ă©s rendkĂ­vĂŒl intenzĂ­v, enyhĂ©n ĂĄnizsos, földes aromĂĄval rendelkeznek.

FƑkĂ©nt savanyĂșsĂĄgok, uborka, kĂĄposzta, halĂ©telek, burgonyĂĄs fogĂĄsok Ă­zesĂ­tĂ©sĂ©re hasznĂĄljĂĄk, de tea Ă©s gyĂłgyfƑzet is kĂ©szĂŒl belƑle. EgĂ©szben Ă©s Ƒrölve is forgalomban van. Az Ă©telekbe kerĂŒlve nemcsak az Ă­zeket fokozza, de emĂ©sztĂ©st elƑsegĂ­tƑ Ă©s görcsoldĂł hatĂĄssal is bĂ­r.

A kapor mag elƑnyei

  • TermĂ©szetes emĂ©sztĂ©ssegĂ­tƑ: puffadĂĄs, hasgörcs, gyomorrontĂĄs ellen
  • AntibakteriĂĄlis hatĂĄs: a benne talĂĄlhatĂł illĂłolajok rĂ©vĂ©n
  • AromĂĄs, karakteres Ă­z: egyedivĂ© teszi az Ă©teleket
  • GyĂłgytea alapanyagkĂ©nt is hatĂ©kony

FelhasznĂĄlĂĄsa a konyhĂĄban

A kapor mag kivĂĄlĂłan alkalmas savanyĂșsĂĄgok, pĂĄcolt zöldsĂ©gek, halĂ©telek, levesek Ă­zesĂ­tĂ©sĂ©re. TeakĂ©nt vagy fƑzetkĂ©nt is hasznos, kĂŒlönösen emĂ©sztĂ©si panaszokra.

  • Uborka Ă©s kĂĄposzta savanyĂ­tĂĄsĂĄhoz
  • Lazac, pisztrĂĄng vagy sĂŒlt hal fƱszerezĂ©sĂ©hez
  • Kaporos burgonya, fƑzelĂ©k, mĂĄrtĂĄs Ă­zesĂ­tĂ©sĂ©hez
  • Kapor mag tea kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©hez – emĂ©sztĂ©sre, görcsoldĂĄsra

A kapor mag nem csupĂĄn egy kĂŒlönleges fƱszer, hanem termĂ©szetes gyĂłgyhatĂĄsĂș alapanyag is, amely Ă©vszĂĄzadok Ăłta szerepel mind a nĂ©pi, mind a modern gasztronĂłmiĂĄban.

Tåpérték 100 g kapor magban:
KalĂłria: 305 kcal
Fehérje: 15.9 g
ZsĂ­r: 14.5 g
Szénhidråt: 55.2 g
Cukor: 0.2 g
Rost: 21 g
NĂĄtrium: 20 mg
KĂĄlium: 1186 mg
KĂĄlcium: 1516 mg
Magnézium: 256 mg
Vas: 6.6 mg
Cink: 2.3 mg
D-vitamin: 0 IU
A-vitamin: 154 IU