Friss kivi szeletelve és egészben, tålban és asztalon, pohår kivilével

Kivi – Az egzotikus gyĂŒmölcs, amely tele van C-vitaminnal

Friss kivi szeletelve és egészben, tålban és asztalon, pohår kivilével

A kivi (Actinidia deliciosa), mĂĄs nĂ©ven kĂ­nai egres, egy rendkĂ­vĂŒl tĂĄplĂĄlĂł egzotikus gyĂŒmölcs, amely vilĂĄgszerte nĂ©pszerƱsĂ©get szerzett magĂĄnak. Jellegzetes barna, szƑrös hĂ©ja alatt Ă©lĂ©nkzöld, lĂ©dĂșs Ă©s aprĂł fekete magvakkal teli belsƑ rejlik. KĂŒlönösen magas a C-vitamin- Ă©s rosttartalma, de mĂĄs Ă©rtĂ©kes tĂĄpanyagokat is tartalmaz.

A kivi egĂ©szsĂ©gĂŒgyi elƑnyei

A kivi az egyik legmagasabb C-vitamin-tartalmĂș gyĂŒmölcs, amely tĂĄmogatja az immunrendszert, serkenti a kollagĂ©ntermelĂ©st Ă©s antioxidĂĄnskĂ©nt vĂ©di a sejteket. Emellett elƑsegĂ­ti az emĂ©sztĂ©st Ă©s szabĂĄlyozza a vĂ©rcukorszintet.

  • RendkĂ­vĂŒl magas C-vitamin-tartalom
  • JĂł rostforrĂĄs – javĂ­tja az emĂ©sztĂ©st
  • KĂĄlium- Ă©s E-vitamin-tartalma jĂłtĂ©kony a szĂ­v- Ă©s Ă©rrendszerre
  • AntioxidĂĄns hatĂĄsĂș flavonoidokat Ă©s karotinoidokat tartalmaz

Konyhai felhasznĂĄlĂĄsa

A kivi frissen fogyasztva a legízletesebb, de szåmos ételben és italban is felhasznålható:

  • GyĂŒmölcssalĂĄtĂĄk, turmixok, smoothie-k kedvelt összetevƑje
  • TortĂĄk, pohĂĄrdesszertek Ă©s reggelik dĂ­szĂ­tĂ©sĂ©hez
  • EgĂ©szsĂ©ges nyers gyĂŒmölcstĂĄlakban
  • Frissen facsart kivilĂ© vagy kivi-mĂĄrtĂĄs hĂșsokhoz

Szezon és tårolås

A kivi hazĂĄnkban leggyakrabban oktĂłbertƑl ĂĄprilisig kaphatĂł import formĂĄban. SzobahƑmĂ©rsĂ©kleten beĂ©rik, hƱtve akĂĄr 1-2 hĂ©tig is elĂĄll. Puha ĂĄllapotban a legĂ­zletesebb, de fagyasztva is jĂłl tĂĄrolhatĂł.

A kivi ideĂĄlis vĂĄlasztĂĄs, ha C-vitaminban gazdag, frissĂ­tƑ Ă©s egĂ©szsĂ©ges gyĂŒmölcsöt keresel, amely könnyen beilleszthetƑ a napi Ă©trendbe.

TĂĄpĂ©rtĂ©k 100 g kivi gyĂŒmölcsben (nyers):
KalĂłria: 61 kcal
Fehérje: 1.1 g
ZsĂ­r: 0.5 g
Szénhidråt: 14.7 g
Cukor: 8.9 g
Rost: 3.0 g
NĂĄtrium: 3 mg
KĂĄlium: 312 mg
Kalcium: 34 mg
Magnézium: 17 mg
Foszfor: 34 mg
Vas: 0.3 mg
Cink: 0.1 mg
B1-vitamin: 0.02 mg
B2-vitamin: 0.03 mg
B3-vitamin: 0.3 mg
B6-vitamin: 0.06 mg
Folsav: 25 ”g
A-vitamin: 87 IU
C-vitamin: 92.7 mg
D-vitamin: 0 IU