Sűrű kókuszkrém üvegtálban, mellette félbevágott kókuszdió és egy kanál krém

Kókuszkrém – A vegán konyha sokoldalú alapanyaga

Sűrű kókuszkrém üvegtálban, mellette félbevágott kókuszdió és egy kanál krém

A kókuszkrém egy sűrű, krémes állagú növényi alapanyag, amelyet a kókuszdió húsának kipréseléséből nyernek. A kókuszkrém különösen népszerű a vegán és tejmentes étrendet követők körében, mivel tökéletes alternatívája a tejszínnek főzéshez és sütéshez egyaránt.

A kókuszkrém zsírtartalma magasabb, mint a kókusztejé, ennek köszönhetően sokkal dúsabb, testesebb állagot ad az ételeknek. Főként ázsiai konyhákban alkalmazzák curry-k, levesek és mártások gazdagítására, de desszertekhez, fagylaltokhoz vagy akár habosított krémekhez is tökéletesen használható.

A kókuszkrém előnyei

  • Laktózmentes – tejallergiások is fogyaszthatják
  • Gazdag textúra – ideális habosításra, sűrítésre
  • Természetes édes íz – nincs szükség további édesítőre sok receptben
  • Magas egészséges zsírtartalom – laurinsavban gazdag

A kókuszkrém felhasználása kreatív lehetőségek tárházát nyitja meg. Kiválóan illik egzotikus levesekhez, például thai kókuszleveshez, vagy sütemények, pudingok, gyümölcssaláták kiegészítőjeként is szolgálhat.

Tárolás és használat

A bontatlan konzerves vagy dobozos kókuszkrém hosszú ideig eláll. Felbontás után hűtőszekrényben tárolandó, ahol néhány nap alatt megdermedhet – ez természetes, és nem jelent romlást. Felhasználás előtt érdemes átkeverni vagy melegíteni.

A kókuszkrém nemcsak hasznos és egészséges, de ízben is különleges karaktert ad az ételeknek. Ha gazdag, egzotikus ízélményre vágysz, ez az alapanyag kötelező darab a konyhádban.

Tápérték 100 g kókuszkrémben:
Kalória: 330 kcal
Fehérje: 3 g
Zsír: 35 g
– ebből telített zsírsav: 30 g
Szénhidrát: 6 g
Cukor: 3 g
Rost: 2.2 g
Nátrium: 15 mg
Kálium: 350 mg
Kalcium: 16 mg
Magnézium: 37 mg
Vas: 2.3 mg
B1-vitamin: 0.03 mg
B2-vitamin: 0.05 mg
B3-vitamin: 0.9 mg
B6-vitamin: 0.03 mg
Folsav: 11 µg
A-vitamin: 0 IU
C-vitamin: 2 mg
D-vitamin: 0 IU