A krumpli (Solanum tuberosum), közismert nevén burgonya, az egyik legismertebb és legszélesebb körben felhasznált alapélelmiszer világszerte. A magyar konyha szinte elképzelhetetlen nélküle – legyen szó főzésről, sütésről, püréről vagy levesről.
Bár sokáig alulértékelték, valójában a krumpli rendkívül tápláló, energiát adó és rostban gazdag zöldség. Jó C-vitamin-, B6-vitamin-, kálium- és vasforrás, emellett alacsony zsírtartalmú. Az összetett szénhidrátoknak köszönhetően hosszan tartó jóllakottságot biztosít.
A krumpli mértékkel fogyasztva teljes értékű része lehet a kiegyensúlyozott étrendnek, különösen sütés helyett főzve, héjával együtt, így még több tápanyag marad benne.
A krumpli a legváltozatosabban elkészíthető zöldség: főzve, sütve, párolva, pürésítve, reszelve vagy rakva is kiváló. Olyan klasszikus fogások része, mint a paprikás krumpli, rakott krumpli, krumplileves, tört burgonya vagy sült krumpli. Diétás változatai is egyre népszerűbbek, például héjában sült vagy légsütőben készült krumpli.
A krumpli nemcsak a legelterjedtebb, de az egyik legrugalmasabb zöldség is, amely könnyen illeszkedik bármilyen étkezési stílushoz. Ha tudatosan és változatosan készíted el, a krumpli értékes része lehet egy egészséges étrendnek.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.