A libazsír a magyar konyha egyik legősibb és legértékesebb állati eredetű zsiradéka. Hagyományosan a liba bőr alatti zsírjának kiolvasztásával nyerik, krémes állaga és gazdag ízvilága miatt különösen kedvelt a vidéki és tradicionális receptekben. Színe világossárga, állaga szobahőmérsékleten kenhető, hűtve szilárdabbá válik.
A libazsír nemcsak ízesítésre, hanem sütéshez, pirításhoz, krumplihoz és zöldségekhez is kiváló választás. Jellegzetes, de nem túlzó íze remekül kiemeli a húsok, hagymák és burgonya ízvilágát. Kiváló kenyérre kenve is, akár pirospaprikával és lilahagymával megszórva – ez a klasszikus magyar uzsonna vagy előétel.
A libazsír melegítés hatására nem füstöl gyorsan, ezért biztonságosabb választás magas hőmérsékletű sütéshez, mint a legtöbb növényi olaj. A hagyományos konyhai felhasználáson túl sokan használják különféle gyógyító kenőcsként is a népi gyógyászatban, bár ezekre a felhasználásokra nincsenek tudományos bizonyítékok.
A libazsír főként telítetlen zsírsavakban gazdag, melyek kedvezően hathatnak a koleszterinszint szabályozására. 100 grammban közel 900 kcal energia található, ezért csak mértékkel fogyasztva ajánlott, de a zsír minősége kiváló.
Jó forrása az A-vitaminnak és kis mennyiségben E- és D-vitamint is tartalmaz. A libazsír laktózmentes és gluténmentes, így allergénmentes zsiradéknak számít.
Aki visszanyúlna a klasszikus, ízgazdag és egészségesebb zsírforrásokhoz, annak a libazsír kitűnő választás lehet – ételekhez, sütéshez, vagy akár kenyérre kenve.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.