Felvágott és egész licsi fehér hússal és barna maggal rusztikus fa felületen

Licsi – A trópusi édesség, amely C-vitaminnal és antioxidánsokkal tölt fel

Felvágott és egész licsi fehér hússal és barna maggal rusztikus fa felületen

A licsi (vagy lychee) egy különleges, egzotikus gyümölcs, amely eredetileg Dél-Kínából származik, mára azonban számos trópusi régióban termesztik. Külsőre pirosas, érdes héjú, belül pedig áttetsző fehér, lédús hússal rendelkezik, amely egy nagy, fényes barna magot rejt. Az édeskés, enyhén rózsás ízű licsi nemcsak ízletes, de tápanyagokban is gazdag.

A licsi előnyei az egészségre

A licsi kiemelkedően magas C-vitamin-tartalommal rendelkezik, emellett réz, kálium, B-vitaminok és antioxidánsok is találhatók benne. Ezek a vegyületek segítenek az immunrendszer támogatásában, a sejtvédelemben és a szervezet anyagcsere-folyamatainak szabályozásában is.

  • Immunerősítő hatás a magas C-vitamin-tartalom révén.
  • Polifenolokban és flavonoidokban gazdag, antioxidáns tulajdonságú.
  • Káliumtartalma hozzájárul a szív- és izomműködéshez.
  • Kalóriaszegény, így diétás étrendbe is illeszthető.
  • Hidratáló, lédús gyümölcs, természetes frissítő nyáron.

Licsi a konyhában

A licsi sokféleképpen felhasználható: nyersen, desszertekhez, salátákhoz, gyümölcslevekhez, turmixokhoz, de akár ázsiai ihletésű sós ételekben is megállja a helyét. Lekvár, fagylalt vagy zselé is készíthető belőle, sőt alkoholos italok, koktélok ízesítőjeként is gyakori.

Tárolás és fogyasztás

Friss licsit hűvös, száraz helyen érdemes tárolni, héjával együtt akár 1 hétig is eláll. Felbontva hűtőben tartható néhány napig. A gyümölcshúst legjobb frissen elfogyasztani, mivel a levegőn oxidálódhat.

Összességében a licsi egy különleges, tápanyagban gazdag trópusi gyümölcs, amely frissít, táplál és természetesen édes alternatívát kínál a mindennapokban.

Tápérték 100 g licsiben:
Kalória: 66 kcal
Fehérje: 0.8 g
Zsír: 0.4 g
Szénhidrát: 16.5 g
Cukor: 15.2 g
Rost: 1.3 g
Nátrium: 1 mg
Kálium: 171 mg
Kalcium: 5 mg
Magnézium: 10 mg
Vas: 0.3 mg
Cink: 0.07 mg
B1-vitamin: 0.01 mg
B2-vitamin: 0.05 mg
B3-vitamin: 0.6 mg
B6-vitamin: 0.1 mg
Folsav: 14 µg
A-vitamin: 0 IU
C-vitamin: 71.5 mg
D-vitamin: 0 IU