A licsi (vagy lychee) egy különleges, egzotikus gyümölcs, amely eredetileg Dél-Kínából származik, mára azonban számos trópusi régióban termesztik. Külsőre pirosas, érdes héjú, belül pedig áttetsző fehér, lédús hússal rendelkezik, amely egy nagy, fényes barna magot rejt. Az édeskés, enyhén rózsás ízű licsi nemcsak ízletes, de tápanyagokban is gazdag.
A licsi kiemelkedően magas C-vitamin-tartalommal rendelkezik, emellett réz, kálium, B-vitaminok és antioxidánsok is találhatók benne. Ezek a vegyületek segítenek az immunrendszer támogatásában, a sejtvédelemben és a szervezet anyagcsere-folyamatainak szabályozásában is.
A licsi sokféleképpen felhasználható: nyersen, desszertekhez, salátákhoz, gyümölcslevekhez, turmixokhoz, de akár ázsiai ihletésű sós ételekben is megállja a helyét. Lekvár, fagylalt vagy zselé is készíthető belőle, sőt alkoholos italok, koktélok ízesítőjeként is gyakori.
Friss licsit hűvös, száraz helyen érdemes tárolni, héjával együtt akár 1 hétig is eláll. Felbontva hűtőben tartható néhány napig. A gyümölcshúst legjobb frissen elfogyasztani, mivel a levegőn oxidálódhat.
Összességében a licsi egy különleges, tápanyagban gazdag trópusi gyümölcs, amely frissít, táplál és természetesen édes alternatívát kínál a mindennapokban.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.