LikƑr ĂŒveg Ă©s pohĂĄr, fƱszerekkel Ă©s termĂ©szetes Ă­zesĂ­tƑkkel körĂŒlvĂ©ve

LikƑr: Az Ă©desĂ­tett aromĂĄs szeszek vilĂĄga – tĂ­pusok, Ă­zek, felhasznĂĄlĂĄs

LikƑr ĂŒveg Ă©s pohĂĄr, fƱszerekkel Ă©s termĂ©szetes Ă­zesĂ­tƑkkel körĂŒlvĂ©ve

A likƑr egy Ă©desĂ­tett, Ă­zesĂ­tett szeszes ital, amelyet ĂĄltalĂĄban gyĂŒmölcsökkel, gyĂłgynövĂ©nyekkel, fƱszerekkel, virĂĄgokkal vagy akĂĄr tejtermĂ©kekkel is dĂșsĂ­tanak. A likƑrök szĂ©les Ă­zskĂĄlĂĄt fednek le a frissĂ­tƑ citrusostĂłl a mĂ©ly csokolĂĄdĂ©s, kĂĄvĂ©s, vagy vanĂ­liĂĄs vĂĄltozatokig. A legtöbb likƑr 20–35% alkoholtartalommal rendelkezik, de vannak ennĂ©l erƑsebb vagy gyengĂ©bb tĂ­pusok is.

LikƑr típusai

  • KrĂ©mlikƑr: TejalapĂș italok, mint a Baileys, kĂĄvĂ©val, csokolĂĄdĂ©val vagy karamellel Ă­zesĂ­tve.
  • GyĂŒmölcsös likƑrök: Cseresznye, mĂĄlna, narancs vagy citrom alapon kĂ©szĂŒlnek. PĂ©ldĂĄk: Cointreau, Limoncello.
  • NövĂ©nyi likƑrök: GyĂłgynövĂ©nyekbƑl Ă©s fƱszerekbƑl fƑzött komplex italok (pl. Chartreuse, JĂ€germeister).
  • DiĂłlikƑrök: MogyorĂł, mandula vagy diĂł Ă­zesĂ­tĂ©ssel (pl. Amaretto, Frangelico).

Hogyan kĂ©szĂŒl a likƑr?

A likƑr alapja semleges alkohol vagy brandy, amelybe kĂŒlönbözƑ termĂ©szetes vagy mestersĂ©ges aromĂĄkat ĂĄztatnak, majd ezt Ă©desĂ­tik cukorsziruppal vagy mĂ©zzel. Egyes likƑrök esetĂ©ben hosszabb Ă©rlelĂ©si idƑ is szĂŒksĂ©ges a harmonikus Ă­z elĂ©rĂ©sĂ©hez.

Felhasznålåsa italokban és desszertekben

A likƑr rendkĂ­vĂŒl nĂ©pszerƱ koktĂ©lalapanyagkĂ©nt: szĂ­nesĂ­ti, Ă©dessĂ© Ă©s karakteressĂ© teszi az italokat. Emellett sĂŒtĂ©shez Ă©s desszertekhez is kivĂĄlĂł: tiramisu, bonbonok, fagylaltok vagy flambĂ­rozott gyĂŒmölcsök gyakori összetevƑje.

  • KoktĂ©lok: B-52, White Russian, Grasshopper, Espresso Martini
  • Desszertek: csokolĂĄdĂ©torta likƑrrel, kĂĄvĂ©likƑrös tiramisu, vanĂ­liĂĄs panna cotta

FogyasztĂĄsi javaslat: jĂ©ggel, szobahƑmĂ©rsĂ©kleten vagy koktĂ©lkĂ©nt Ă©rdemes felszolgĂĄlni. KrĂ©mlikƑröket gyakran kĂĄvĂ© mellĂ© vagy desszertkĂ©nt kĂ­nĂĄlnak.

ÖsszefoglalĂĄs: A likƑr egy gazdag aromĂĄjĂș, sƱrƱ szeszes ital, amelyet kĂŒlönleges alkalmakra, gasztronĂłmiai Ă©lmĂ©nyekhez vagy elegĂĄns koktĂ©lokhoz is bĂĄtran ajĂĄnlunk.

TĂĄpĂ©rtĂ©k 100 ml likƑrben:
KalĂłria: 275–350 kcal (tĂ­pustĂłl fĂŒggƑen)
Alkohol: 15–35% vol
SzĂ©nhidrĂĄt: 20–30 g
Cukor: 18–28 g
FehĂ©rje: 0–1 g
ZsĂ­r: 0–6 g (krĂ©mlikƑr esetĂ©n)
Koleszterin: 0–15 mg
Nátrium: 3–12 mg
Kálium: 15–30 mg
Kalcium: 5–40 mg (krĂ©mlikƑrben több)
Vitaminok: – minimĂĄlis mennyisĂ©g
ÁsvĂĄnyi anyagok: – tĂ­pusonkĂ©nt eltĂ©rƑ, elenyĂ©szƑ