A lila káposzta, más néven vörös káposzta, nem csupán látványos színe miatt kedvelt zöldség, hanem kiemelkedően magas tápértéke és antioxidáns-tartalma miatt is. A káposztafélék családjába tartozik, és rendkívül gazdag C-vitaminban, K-vitaminban, rostokban és antociánokban – ezek adják a jellegzetes lila színt is.
Ez a zöldség nemcsak a szemet gyönyörködteti, hanem komoly élettani előnyöket is biztosít. Rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szív- és érrendszeri egészséghez, segíthet gyulladások csökkentésében, és védelmet nyújthat az oxidatív stressz ellen.
A lila káposzta gazdag folsavban, B6-vitaminban, mangánban és káliumban is, ami tovább növeli a tápértékét. Érdekesség, hogy a főzési mód befolyásolhatja a színét: savas közegben (pl. ecet) élénk lilás-piros, lúgos közegben kékesebb árnyalatot vesz fel.
A lila káposztát leggyakrabban salátákban, savanyúságként, köretként vagy főzve használják. Klasszikus étel a párolt lila káposzta, amely ideális sült húsok mellé. Reszelve, nyersen salátába keverve is kiváló, mert így a legtöbb vitamin megmarad.
Ha egy igazán tápanyagban gazdag, dekoratív és sokoldalú zöldséget keresel, a lila káposzta kiváló választás. Legyen szó klasszikus vagy modern receptekről, ez a színpompás alapanyag garantáltan feldobja az ételeket – és az egészségedet is!
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.