Mandulatej kiöntve egy pohĂĄrba, mellette egĂ©sz Ă©s Ƒrölt mandula

Mandulatej – A nĂ©pszerƱ növĂ©nyi ital a tudatos tĂĄplĂĄlkozĂĄsban

Mandulatej kiöntve egy pohĂĄrba, mellette egĂ©sz Ă©s Ƒrölt mandula

A mandulatej egy nĂ©pszerƱ növĂ©nyi tejhelyettesĂ­tƑ, amelyet ĂĄztatott Ă©s Ƒrölt mandulĂĄbĂłl kĂ©szĂ­tenek vĂ­z hozzĂĄadĂĄsĂĄval, majd szƱrĂ©ssel. KrĂ©mes ĂĄllaga, enyhĂ©n diĂłs Ă­ze Ă©s alacsony kalĂłriatartalma miatt közkedvelt alapanyag vegĂĄn, laktĂłzmentes Ă©s glutĂ©nmentes Ă©trendekben.

A mandulatej felhasznĂĄlĂĄsa sokoldalĂș: kivĂĄlĂł ital önmagĂĄban, de alkalmazhatĂł kĂĄvĂ©ban, teĂĄban, turmixokban, zabkĂĄsĂĄban, sĂŒtemĂ©nyekben Ă©s fƑzĂ©shez is. Egyre több recept javasolja a hagyomĂĄnyos tej helyett – fƑkĂ©nt azok szĂĄmĂĄra, akik tejĂ©rzĂ©kenyek vagy növĂ©nyi alapĂș Ă©trendet követnek.

Miért érdemes mandulatejet vålasztani?

  • LaktĂłzmentes – tejallergiĂĄsoknak is ajĂĄnlott
  • Alacsony kalĂłriatartalmĂș – diĂ©tĂĄs Ă©trendbe is illeszthetƑ
  • TermĂ©szetes E-vitamin forrĂĄs – antioxidĂĄns hatĂĄsĂș
  • GlutĂ©nmentes – lisztĂ©rzĂ©kenyek is fogyaszthatjĂĄk

FelhasznĂĄlĂĄsi tippek

  • KĂĄvĂ© vagy cappuccino tejhabjakĂ©nt
  • Smoothie-khoz banĂĄnnal, bogyĂłs gyĂŒmölcsökkel
  • ZabkĂĄsa kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©hez
  • PalacsintĂĄk, sĂŒtemĂ©nyek tejmentes tĂ©sztĂĄihoz

A boltban kaphatĂł mandulatejek kĂŒlönbözƑ Ă­zesĂ­tĂ©sekkel Ă©s adalĂ©kokkal Ă©rkeznek. Ha termĂ©szetes összetevƑjƱ italt szeretnĂ©l, vĂĄlaszd a cukormentes, natĂșr vĂĄltozatokat, vagy kĂ©szĂ­tsd el hĂĄzilag, ĂĄztatott mandulĂĄbĂłl turmix Ă©s szƱrƑ segĂ­tsĂ©gĂ©vel.

Tårolås és felhasznålås

A mandulatej felbontĂĄs utĂĄn hƱtƑben tĂĄrolandĂł, Ă©s 3–4 napon belĂŒl ajĂĄnlott elfogyasztani. HasznĂĄlat elƑtt felrĂĄzandĂł, mivel a termĂ©szetes összetevƑk szĂ©tvĂĄlhatnak. HĂĄzilag kĂ©szĂ­tett vĂĄltozat esetĂ©n mĂ©g rövidebb ideig tarthatĂł el, mivel nem tartalmaz tartĂłsĂ­tĂłszert.

A mandulatej tökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs mindazok szĂĄmĂĄra, akik egĂ©szsĂ©ges, termĂ©szetes Ă©s könnyen beĂ©pĂ­thetƑ alternatĂ­vĂĄt keresnek a tehĂ©ntej helyett – legyen szĂł reggelirƑl, fƑzĂ©srƑl vagy egy jĂł kĂĄvĂ©rĂłl.

TĂĄpĂ©rtĂ©k 100 ml mandulatejben (natĂșr vĂĄltozat):
KalĂłria: 13–50 kcal (mĂĄrkĂĄtĂłl fĂŒggƑen)
FehĂ©rje: 0.4–1 g
Zsír: 1–2.5 g
– ebbƑl telített zsírsav: 0.1–0.3 g
SzĂ©nhidrĂĄt: 0.5–3 g
Cukor: 0–2 g
Rost: 0.2 g
Nátrium: 20–150 mg
Kálium: 30–80 mg
Kalcium: 100–200 mg (dĂșsĂ­tott vĂĄltozatban)
MagnĂ©zium: 5–15 mg
Vas: 0.2 mg
E-vitamin: 4–6 mg
B2-vitamin: 0.1 mg
B12-vitamin: 0.4 ”g (dĂșsĂ­tott vĂĄltozatban)
D-vitamin: 0.75 ”g (dĂșsĂ­tott vĂĄltozatban)