Friss mangó felszeletelve faasztalon, élénk narancssárga hússal

Mangó – Az egzotikus szupergyümölcs, amely minden érzékszervedet kényezteti

Friss mangó felszeletelve faasztalon, élénk narancssárga hússal

A mangó a világ egyik legkedveltebb egzotikus gyümölcse, amely nemcsak ízletes, hanem kiváló tápanyagforrás is. Eredetileg Dél-Ázsiából származik, de ma már trópusi és szubtrópusi vidékeken világszerte termesztik. Jellegzetes, édes, illatos és lédús húsa minden szezonban tökéletes frissítő, legyen szó nyers fogyasztásról vagy kreatív konyhai felhasználásról.

A mangó jótékony hatásai

A mangó nemcsak ínycsiklandó, de számos egészségügyi előnyt is kínál. Magas a C-vitamin és A-vitamin tartalma, valamint jelentős mennyiségben tartalmaz káliumot, folsavat, B6-vitamint és antioxidánsokat. Ezek a tápanyagok hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez, a szem egészségéhez, valamint sejtvédő hatással is bírnak.

Miért érdemes mangót fogyasztani?

  • Gazdag rostban, így segíti az emésztést és megelőzi a székrekedést.
  • Természetes energiaforrás a benne található természetes cukrok révén.
  • Csökkenti a gyulladást antioxidánsainak és polifenoljainak köszönhetően.
  • Javítja a bőrképzést és regenerálódást az A- és C-vitamin segítségével.
  • Segíthet a vércukorszint szabályozásában alacsony glikémiás indexének köszönhetően.

Mangó a konyhában

A mangó rendkívül sokoldalú gyümölcs. Nyersen fogyasztva kiváló nassolnivaló, de saláták, turmixok, gyümölcslevek, chutney-k és egzotikus salsák alapanyaga is lehet. Kiválóan illeszkedik csípős, sós és savanykás ízekhez, így nemcsak édességekhez, hanem főételekhez is tökéletes. Népszerű például grillezett csirkével vagy curryk mellé tálalva.

Mangófajták és választás

Világszerte több száz mangófajta létezik, de a legelterjedtebbek a Haden, Tommy Atkins, Kent és Alphonso fajták. Vásárláskor olyan gyümölcsöt válassz, amely enyhén puha tapintású és illatos. Éretlen mangót papír zacskóban lehet érlelni néhány nap alatt szobahőmérsékleten.

A mangó méltán nevezhető szupergyümölcsnek, hiszen nemcsak ízletes, hanem hozzájárul az egészséges életmódhoz is. Legyen a nyári szezon főszereplője vagy egy egzotikus étrend része – a mangó minden formájában értékes alapanyag.

Tápérték 100 g mangóban:
Kalória: 60 kcal
Fehérje: 0.8 g
Zsír: 0.4 g
Szénhidrát: 15 g
Cukor: 13.7 g
Rost: 1.6 g
Nátrium: 1 mg
Kálium: 168 mg
Kalcium: 11 mg
Magnézium: 10 mg
Vas: 0.2 mg
Cink: 0.04 mg
B1-vitamin: 0.03 mg
B2-vitamin: 0.04 mg
B3-vitamin: 0.7 mg
B6-vitamin: 0.1 mg
Folsav: 43 µg
A-vitamin: 1082 IU
C-vitamin: 36.4 mg
D-vitamin: 0 IU