Szecsuáni bors (Zanthoxylum) szemek egy fából készült konyhai pulton.

Minden, amit a szecsuáni borsról tudni érdemes – A szecsuáni bors felhasználása és előnyei

Szecsuáni bors (Zanthoxylum) szemek egy fából készült konyhai pulton.

A szecsuáni bors (Zanthoxylum) egy különleges fűszer, amely a kínai konyha alapvető hozzávalója. A szecsuáni borsnak egyedülálló, enyhén csípős íze van, amely nemcsak a fűszeres ételekhez, hanem az étkezési élményhez is hozzájárul. Az íz, amelyet a szecsuáni bors biztosít, különleges érzést kelt a szájban, mivel egy enyhe zsibbadó érzést okoz.

Ez a fűszer a szecsuáni konyha egyik meghatározó eleme, és számos étel ízesítésére használják. Leginkább húsokhoz, halakhoz, levesekhez és pörköltekhez adható, de különféle szószok, saláták és pácok elkészítésénél is fontos szerepe van.

Szecsuáni bors egészségügyi előnyei

A szecsuáni bors nemcsak ízesítő, hanem jótékony hatással is van a szervezetre. Segíthet a gyomorégés enyhítésében, serkenti az emésztést és javítja a vérkeringést. Ezen kívül antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, így hozzájárulhat a sejtek védelméhez és a betegségekkel szembeni védekezéshez.

Hogyan használjuk a szecsuáni borsot?

  • Frissen őrölve: A frissen őrölt szecsuáni bors kiváló ízesítője a pörkölteknek, húsoknak és szószoknak.
  • Szárított formában: A szárított szecsuáni borsot gyakran hozzáadják pácokhoz és marinádokhoz, hogy kiemeljék az étel ízét.
  • Teaként: A szecsuáni bors tea formájában is jótékony hatással van a szervezetre, különösen az emésztőrendszerre.

Fontos tudnivalók

Bár a szecsuáni bors hasznos fűszer, fontos, hogy mértékkel fogyasszuk, mivel túlzott mennyiségben irritálhatja a száj nyálkahártyáját, és kellemetlen érzést okozhat. Azonban a megfelelő mennyiségben való fogyasztása segítheti az emésztést és frissítheti az étkezéseket.

A szecsuáni bors nemcsak finom, de egészséges választás is lehet az étkezéseinkben, így érdemes megismerkedni vele és felhasználni a konyhában.

Tápérték 100 g-ban:
Kalória: 350 kcal
Fehérje: 10 g
Zsír: 14 g
Szénhidrát: 62 g
Cukor: 0 g
Rost: 12 g
Nátrium: 4 mg
Kálium: 400 mg
Kalcium: 35 mg
Magnézium: 70 mg
Vas: 6 mg
Cink: 2 mg
B1-vitamin: 0.1 mg
B2-vitamin: 0.2 mg
B3-vitamin: 5 mg
B6-vitamin: 0.3 mg
Folsav: 35 µg
A-vitamin: 0 IU
C-vitamin: 6 mg
D-vitamin: 0 IU