Fekete bodza bogyĂłk, Ă©lĂ©nk sötĂ©tlila szĂ­n Ă©s enyhe fĂ©nyes felĂŒlet

Mindent a fekete bodzĂĄrĂłl – A fajtĂĄja, Ă­ze Ă©s felhasznĂĄlĂĄsa

Fekete bodza bogyĂłk, Ă©lĂ©nk sötĂ©tlila szĂ­n Ă©s enyhe fĂ©nyes felĂŒlet

A fekete bodza egy bogyĂłs gyĂŒmölcs, amelyet hagyomĂĄnyosan kĂŒlönfĂ©le gyĂłgyĂĄszati cĂ©lokra Ă©s kulinĂĄris felhasznĂĄlĂĄsra hasznĂĄlnak. A fekete bodza bogyĂłi sötĂ©tlila szĂ­nƱek Ă©s enyhĂ©n fĂ©nyesek, a gyĂŒmölcsök pedig erƑteljes, Ă©des-savanykĂĄs Ă­zzel rendelkeznek. A fekete bodza nemcsak az Ă­ze, hanem a jĂłtĂ©kony hatĂĄsai miatt is keresett, mivel antioxidĂĄnsokban Ă©s vitaminokban gazdag.

A fekete bodza bogyĂłkat frissen nem Ă©rdemes fogyasztani, mivel magukban tartalmazhatnak olyan vegyĂŒleteket, amelyek mĂ©rgezƑek lehetnek. Azonban fƑzĂ©ssel, szĂĄrĂ­tĂĄssal vagy feldolgozĂĄssal, mint pĂ©ldĂĄul szirup vagy lekvĂĄr formĂĄjĂĄban, a fekete bodza biztonsĂĄgosan fogyaszthatĂł.

A fekete bodza felhasznĂĄlĂĄsa

A fekete bodza bogyĂłit lekvĂĄrok, szirupok, teĂĄk Ă©s likƑrök kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©re hasznĂĄljĂĄk. A fekete bodza bogyĂłibĂłl kĂ©szĂŒlt szirup kĂŒlönösen nĂ©pszerƱ a hideg tĂ©li hĂłnapokban, mivel ismert a megfĂĄzĂĄs elleni jĂłtĂ©kony hatĂĄsĂĄrĂłl. Emellett a bogyĂłkat sĂŒtemĂ©nyekhez, gyĂŒmölcslevesekhez, Ă©s kĂŒlönfĂ©le desszertekhez is felhasznĂĄlhatjuk.

A fekete bodza egĂ©szsĂ©gĂŒgyi elƑnyei

A fekete bodza gazdag C-vitaminban Ă©s antioxidĂĄnsokban, amelyek segĂ­tenek az immunrendszer megerƑsĂ­tĂ©sĂ©ben Ă©s a szabad gyökök elleni vĂ©delemben. Ezen kĂ­vĂŒl a fekete bodza elƑsegĂ­ti az emĂ©sztĂ©st, segĂ­thet a köhögĂ©s Ă©s megfĂĄzĂĄs enyhĂ­tĂ©sĂ©ben, Ă©s tĂĄmogathatja a keringĂ©si rendszert.

A fekete bodza a konyhĂĄban

A fekete bodza bogyĂłi kivĂĄlĂłan alkalmasak a kĂŒlönfĂ©le szirupok, lekvĂĄrok Ă©s gyĂŒmölcslevek kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©re, amelyek nemcsak finomak, hanem jĂłtĂ©kony hatĂĄsĂșak is. A fekete bodza Ă­ze fanyar Ă©s frissĂ­tƑ, ezĂ©rt kivĂĄlĂł kiegĂ©szĂ­tƑje lehet kĂŒlönfĂ©le sĂŒtemĂ©nyeknek, pitĂ©knek Ă©s desszerteknek. A fekete bodza bogyĂłit szĂĄrĂ­tva is felhasznĂĄlhatjuk teĂĄkban Ă©s italokban.

Tåpérték 100 g-ban:
KalĂłria: 73 kcal
Fehérje: 1.2 g
ZsĂ­r: 0.3 g
Szénhidråt: 18.6 g
Cukor: 9.0 g
Rost: 6.0 g
C-vitamin: 36 mg
Vas: 0.3 mg
KĂĄlium: 200 mg
Kalcium: 27 mg
Magnézium: 15 mg
A-vitamin: 30 IU
Folsav: 12 ”g
B1-vitamin: 0.05 mg
B2-vitamin: 0.06 mg
B3-vitamin: 0.4 mg
B6-vitamin: 0.1 mg
D-vitamin: 0 IU