Natto fermentált szójabab tálban, ragacsos textúrával, fakanállal

Natto – A japán fermentált szójabab, ami megosztja a világot

Natto fermentált szójabab tálban, ragacsos textúrával, fakanállal

A natto egy hagyományos japán fermentált szójabab étel, amelyet Bacillus subtilis segítségével erjesztenek. A folyamat során kialakuló ragacsos, szálas textúra és markáns, erőteljes illat miatt a natto megosztó alapanyagnak számít, ugyanakkor rendkívül egészséges és tápanyagdús.

A natto felhasználása elsősorban japán reggelik részeként ismert, ahol főtt rizsre kanalazva, szójaszósszal, mustárral vagy metélőhagymával tálalják. Emellett szendvicsek, tészták, levesek, omlettek különleges hozzávalójaként is felhasználható.

Miért érdemes natto-t fogyasztani?

  • Probiotikumokban gazdag – támogatja a bélflórát
  • Magas fehérjetartalom – teljes értékű növényi protein
  • Vitamin K2-forrás – segíti a csontok és az érrendszer egészségét
  • Emésztéskönnyítő és gyulladáscsökkentő hatású

Felhasználási javaslatok

  • Rizzsel keverve japán reggelikhez
  • Tojásos ételekbe vagy omlettbe forgatva
  • Levesek tetejére szórva tápanyagfokozásként
  • Fermentált mártásokhoz, salátákhoz

A natto hűtve tárolandó, és fogyasztás előtt jól átkeverendő, hogy a ragacsos, nyálkás textúra egységes legyen. Íze és állaga megszokást igényel, de rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a hosszú távú egészségmegőrzéshez.

A natto az egyik legismertebb funkcionális élelmiszer Japánban – évszázadok óta alkalmazzák az immunrendszer, a keringés és az emésztés támogatására. Az íze karakteres, a hatása kiemelkedő.

Tápérték 100 g natto-ban:
Kalória: 212 kcal
Fehérje: 18.1 g
Zsír: 11 g
– ebből telített zsírsav: 1.6 g
Szénhidrát: 12.1 g
Cukor: 0.9 g
Rost: 5.4 g
Nátrium: 7 mg
Kálium: 729 mg
Kalcium: 90 mg
Magnézium: 100 mg
Vas: 8.6 mg
K2-vitamin: 870 µg
C-vitamin: 13 mg
B2-vitamin: 0.56 mg
Folsav: 29 µg
A-vitamin: 0 IU
D-vitamin: 0 IU