Egész és félbevágott őszibarackok rusztikus asztalon, napfényes környezetben

Őszibarack – A nyár lédús, vitaminban gazdag gyümölcse

Egész és félbevágott őszibarackok rusztikus asztalon, napfényes környezetben

Az őszibarack (Prunus persica) a nyár egyik legkedveltebb gyümölcse, amely édeskés ízével, zamatos, lédús belsejével és bársonyos héjával minden korosztály kedvence. Kiváló vitamin- és ásványianyag-forrás, így nemcsak finom, hanem rendkívül tápláló is.

Őszibarack jótékony hatásai

Az őszibarack alacsony kalóriatartalom mellett bővelkedik rostokban, antioxidánsokban és vitaminokban, így támogatja az emésztést, az immunrendszert és a bőr egészségét is.

  • A-vitamin forrás, amely segíti a látást és a bőrvédelmet
  • C-vitaminban gazdag, erősíti az immunrendszert
  • Kálium- és rosttartalma jót tesz a szív- és érrendszernek
  • Természetes vízhajtó hatású, magas víztartalommal

Felhasználása a konyhában

Az őszibarack sokoldalúan felhasználható gyümölcs, amely kiválóan illik édes és sós ételekhez egyaránt. Frissen fogyasztva is fantasztikus, de sütve, főzve, aszalva is kitűnő ízű.

  • Frissen salátákhoz, joghurthoz, müzlihez
  • Süteményekhez, lepényekhez, rétesekhez
  • Befőttként, kompótként vagy lekvárként
  • Grillezve húsok mellé különleges köretként

Tárolás és szezon

Az őszibarack nyáron terem, szezonja júliustól szeptemberig tart. Puha, érett állapotban gyorsan romlik, így fogyaszd frissen vagy dolgozd fel mihamarabb. Hűtőben néhány napig eltartható.

Ha lédús, édes és egészséges nyári gyümölcsöt keresel, az őszibarack ideális választás – akár önmagában, akár egy változatos recept részeként.

Tápérték 100 g őszibarackban (nyers):
Kalória: 39 kcal
Fehérje: 0.9 g
Zsír: 0.3 g
Szénhidrát: 9.5 g
Cukor: 8.4 g
Rost: 1.5 g
Nátrium: 0 mg
Kálium: 190 mg
Kalcium: 6 mg
Magnézium: 9 mg
Foszfor: 20 mg
Vas: 0.3 mg
Cink: 0.2 mg
B1-vitamin: 0.02 mg
B2-vitamin: 0.03 mg
B3-vitamin: 0.73 mg
B6-vitamin: 0.03 mg
Folsav: 4 µg
A-vitamin: 326 IU
C-vitamin: 6.6 mg
D-vitamin: 0 IU