Az osztrigaszósz egy klasszikus ázsiai eredetű, gazdag umami ízvilággal rendelkező szósz, amelyet elsősorban a kínai és délkelet-ázsiai konyhákban használnak. Fő összetevője a főtt, sűrített osztrigahús kivonata, amelyhez szójaszószt és cukrot adnak a sós-édes-savanykás ízharmónia kialakításához.
A keveréket alacsony hőmérsékleten besűrítik, így jön létre a szirupszerű, fényes állagú osztrigaszósz, amely egyszerre testes és sós-édes ízű.
Az osztrigaszószt érdemes főzés közben hozzáadni, mivel a hő fokozza az ízkomplexitást és besűríti a textúrát. Vegetáriánus alternatívaként létezik gombaalapú „vegán osztrigaszósz” is.
A felbontott osztrigaszószt hűtőben kell tárolni, hogy megőrizze aromáját és színét. Hosszú eltarthatóságú, köszönhetően a magas só- és cukortartalmának.
Az osztrigaszósz tehát nem csupán egy egzotikus hozzávaló, hanem egy intenzív, természetes ízesítő, amely kis mennyiségben is rendkívüli változást hoz az ételek karakterében.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.