A rózsavíz egy virágos aromájú vízalapú kivonat, amely a rózsaszirmok lepárlásával készül. Számos kultúrában használják gasztronómiai, gyógyászati és szépségápolási célokra. Különösen elterjedt a közel-keleti, indiai és perzsa konyhában, ahol édességek, italok és szirupok nélkülözhetetlen összetevője.
Íze enyhén édes, virágos, elegáns, kis mennyiségben használva karakteres és kifinomult jegyeket ad az ételekhez. A rózsavíz nemcsak ízesítő, hanem természetes frissítő és tonizáló is, belsőleg és külsőleg egyaránt alkalmazható.
A rózsavizet hűvös, fénytől védett helyen kell tárolni, lehetőleg sötét üvegben. A minőségi rózsavíz csak desztillált vízből és valódi rózsából készül, adalékanyagok nélkül. Kulináris célra étkezési minőségű rózsavíz használata ajánlott.
A rózsavíz enyhíti a stresszt, nyugtató, gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású lehet. A népi gyógyászatban bőrproblémák, szemirritáció, torokfájás esetén is alkalmazták. Antioxidáns tartalma segíthet a bőrfiatalításban és a sejtek védelmében.
Összefoglalás: a rózsavíz egy elegáns, természetes és sokoldalú alapanyag, amely a modern gasztronómia és természetes szépségápolás egyaránt nélkülözhetetlen eleme lehet.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.