Sörélesztő pehely tálban és kiszórva fakanállal konyhai felületen

Sörélesztő – Tápanyagdús alapanyag a modern konyhában

Sörélesztő pehely tálban és kiszórva fakanállal konyhai felületen

A sörélesztő (más néven táplálkozási élesztő vagy nutritional yeast) egy inaktív élesztőforma, amely rendkívül népszerű a vegán és egészségtudatos étrendekben. Gazdag B-vitaminokban, fehérjében, rostban, és egyedülálló módon képes sajtos, umami ízvilágot kölcsönözni az ételeknek – állati eredetű összetevők nélkül.

A sörélesztőt nem szabad összekeverni az aktív sütőélesztővel, mivel ezt inaktivált formában használjuk – nem kelti meg a tésztát, viszont tápanyagforrásként és ízesítőként kiváló.

A sörélesztő előnyei

  • Természetes B-vitamin forrás – beleértve a B1, B2, B3, B6 és gyakran a B12-vitamint is.
  • Magas fehérjetartalom – akár 50% fehérje is lehet benne.
  • Gluténmentes, laktózmentes – allergiásoknak is biztonságos.
  • Vegán ízesítő – sajtpótlóként is kiváló, például szószokban, krémekben.

Felhasználása a konyhában

A sörélesztő pehely sokféle módon alkalmazható:

  • Pirított zöldségeken, tésztán, rizsen – sajtos íz hozzáadásához
  • Krémlevesekben, mártásokban – selymesebb állag és íz eléréséhez
  • Salátákra szórva – extra íz és tápérték
  • Vegán sajtszószok készítéséhez – pl. „cheddar” jellegű öntet mandulatejjel

Egészségügyi szempontok

A sörélesztő immunerősítő hatású lehet a benne lévő szelénnek, cinknek és B-vitaminoknak köszönhetően. Támogatja az idegrendszert, hozzájárul a sejtek energiaellátásához, valamint segíthet a bőr, haj és köröm egészségének megőrzésében.

Tárolás

Száraz, hűvös helyen, jól zárható edényben érdemes tárolni. A pehely formájú sörélesztő hosszú ideig megőrzi állagát és tápértékét – akár hónapokon át használható kis mennyiségekben adagolva.

A sörélesztő nem csupán vegán alapanyag – funkcionális szuperélelmiszer, amely a mindennapi étkezés részévé válhat.

Tápérték 100 g sörélesztő pehelyben:
Kalória: 325 kcal
Fehérje: 50 g
Zsír: 4.0 g
– ebből telített: 0.5 g
Szénhidrát: 30 g
– ebből cukor: 8 g
Rost: 20 g
Kalcium: 30 mg
Kálium: 1800 mg
Magnézium: 90 mg
Foszfor: 600 mg
Vas: 4.0 mg
Cink: 8.0 mg
B1-vitamin: 11.0 mg
B2-vitamin: 9.0 mg
B3-vitamin: 45.0 mg
B6-vitamin: 6.0 mg
B12-vitamin: 45.0 µg