Friss szeder tálban és fa asztalon, házi szederlekvárral

Szeder – A sötét bogyós gyümölcs, ami tele van antioxidánsokkal

Friss szeder tálban és fa asztalon, házi szederlekvárral

A szeder (Rubus fruticosus) egy lédús, intenzív ízű bogyós gyümölcs, amelyet nyáron és kora ősszel gyűjthetünk. Gazdag antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, emellett alacsony a kalóriatartalma, így ideális része lehet bármilyen egészségtudatos étrendnek.

A szeder jótékony hatásai

A szeder kiemelkedően magas antocianin- és flavonoid-tartalommal rendelkezik, így kiváló sejtvédő és gyulladáscsökkentő hatású. Emellett jó forrása a C- és K-vitaminnak, rostoknak és mangánnak.

  • Magas antioxidáns-tartalom – sejtvédő hatás
  • Immunerősítő C-vitaminban gazdag
  • Segíti az emésztést magas rosttartalma révén
  • Támogatja a csontok egészségét K-vitamin és mangán tartalmával

Felhasználása a konyhában

A szeder frissen és feldolgozott formában is rendkívül sokoldalú:

  • Lekvárként, dzsemként, szörpként kiváló
  • Süteményekhez, muffinokhoz, tortákhoz remek választás
  • Frissen salátákhoz, joghurthoz, zabkásához
  • Turmixokban, smoothie-kban vagy fagyasztva is kitűnő

Szezon és tárolás

A szeder szezonja júliustól szeptemberig tart. Frissen csak néhány napig tárolható, de fagyasztva, lekvárként vagy szárítva hosszabb ideig is megőrzi értékes összetevőit.

A szeder tehát nemcsak finom, hanem tudományosan is bizonyítottan egészséges bogyós gyümölcs, amelyet érdemes gyakran beiktatni az étrendbe.

Tápérték 100 g szederben (nyers):
Kalória: 43 kcal
Fehérje: 1.4 g
Zsír: 0.5 g
Szénhidrát: 9.6 g
Cukor: 4.9 g
Rost: 5.3 g
Nátrium: 1 mg
Kálium: 162 mg
Kalcium: 29 mg
Magnézium: 20 mg
Foszfor: 22 mg
Vas: 0.6 mg
Cink: 0.5 mg
B1-vitamin: 0.02 mg
B2-vitamin: 0.03 mg
B3-vitamin: 0.6 mg
B6-vitamin: 0.03 mg
Folsav: 25 µg
A-vitamin: 214 IU
C-vitamin: 21 mg
D-vitamin: 0 IU