A szeder (Rubus fruticosus) egy lédús, intenzív ízű bogyós gyümölcs, amelyet nyáron és kora ősszel gyűjthetünk. Gazdag antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, emellett alacsony a kalóriatartalma, így ideális része lehet bármilyen egészségtudatos étrendnek.
A szeder kiemelkedően magas antocianin- és flavonoid-tartalommal rendelkezik, így kiváló sejtvédő és gyulladáscsökkentő hatású. Emellett jó forrása a C- és K-vitaminnak, rostoknak és mangánnak.
A szeder frissen és feldolgozott formában is rendkívül sokoldalú:
A szeder szezonja júliustól szeptemberig tart. Frissen csak néhány napig tárolható, de fagyasztva, lekvárként vagy szárítva hosszabb ideig is megőrzi értékes összetevőit.
A szeder tehát nemcsak finom, hanem tudományosan is bizonyítottan egészséges bogyós gyümölcs, amelyet érdemes gyakran beiktatni az étrendbe.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.