A szilva (Prunus domestica) egy régóta ismert és sokoldalúan felhasználható gyümölcs, amely nemcsak kiváló ízével, hanem értékes tápanyagaival is hozzájárul az egészséges táplálkozáshoz. Mély lila héja, sárgás vagy vöröses húsa, valamint édes-savanykás íze sokak kedvence ősszel.
A szilva magas rosttartalma révén segíti az emésztést, míg antioxidáns vegyületei védik a sejteket az oxidatív stressztől. Káliumban, C-vitaminban és polifenolokban gazdag, így támogatja a szív- és érrendszer egészségét, valamint az immunrendszert is.
A szilva rendkívül sokféle ételben megállja a helyét, legyen szó édes vagy sós fogásokról. Különösen ismert lekvárként, de süteményekben, húsételekhez, sőt, italokban is kiváló.
A szilva szezonja jellemzően júliustól októberig tart. Hűvös helyen vagy hűtőszekrényben pár napig tárolható. Lekvárként vagy aszalva hosszú távon is eltartható, megőrizve ízét és tápanyagait.
Legyen szó friss fogyasztásról, lekvárkészítésről vagy sültek mellé szánt különleges ízesítésről, a szilva méltán tekinthető az ősz egyik legértékesebb gyümölcsének.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.