A szójatej az egyik legismertebb és legtáplálóbb növényi tejhelyettesítő, amelyet szójabab és víz keverékéből, főzéssel és szűréssel állítanak elő. Kiváló fehérjeforrás, és állaga, valamint íze is a legjobban hasonlít a tehéntejhez, ezért sokan választják tejmentes étrendben.
A szójatej felhasználása rendkívül sokrétű: alkalmazható kávéban, főzéshez, sütéshez, turmixokhoz, müzlikhez vagy akár önmagában fogyasztva is. Népszerűsége nem véletlen – a szója természetesen tartalmaz teljes értékű fehérjét, vagyis minden esszenciális aminosavat.
A bolti szójatejek közül sok dúsított kalciummal, B12- és D-vitaminnal, hogy a növényi étrendben hiányzó tápanyagokat is biztosítsák. Édesített, ízesített (vaníliás, csokoládés) változatok is kaphatók, de a natúr verzió sokkal szélesebb körben alkalmazható.
A házi szójatej elkészítéséhez áztasd be a szójababot, majd turmixold és főzd fel, végül szűrd le. Hűtőben 3–4 napig eltartható. A boltban vásárolt változatok bontatlanul akár hetekig elállnak, de felbontás után mindig hűtve tárolandók.
A szójatej az egyik legkiegyensúlyozottabb növényi ital – egészségre gyakorolt hatása és gasztronómiai sokoldalúsága miatt stabil helye van a tudatos étrendben.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.