A tamari egy japán eredetű, fermentált szójababból készült szósz, amelyet a hagyományos szójaszósz alternatívájaként tartanak számon. Legfőbb jellemzője, hogy gluténmentes, mivel búzát nem, vagy csak minimális mennyiségben tartalmaz, így a gluténérzékenyek számára is biztonságosan fogyasztható.
A tamari a miso paszta gyártása során keletkező folyadékból származik. A szójababot sóval és vízzel fermentálják hónapokon át, majd kisajtolják az így képződött, sötét, sűrű, intenzív ízű szószt. Ez a folyamat biztosítja a tamari magas umami tartalmát és ásványianyagokban gazdag beltartalmát.
A tamari sokoldalúan alkalmazható:
A tamari szószt célszerű hőkezelés nélkül vagy csak enyhén melegítve használni, hogy megőrizze beltartalmi értékeit. A hosszan érlelt változatok mélyebb, karamellásabb aromájúak, míg a világosabb típusok enyhébbek és frissítőbbek.
Felbontás után hűtőszekrényben ajánlott tárolni, hogy megőrizze aromáját és frissességét. Mivel természetes fermentált termékről van szó, üledék vagy színváltozás nem minőségi hiba, hanem a természetes folyamat része.
A tamari nem csupán szójaszósz-pótlék, hanem egy önálló gasztronómiai értékkel bíró fermentált alapanyag, amely mélységet és komplexitást visz bármely ételbe.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.