Tempeh sambal csípƑs szósszal tálalva, friss korianderrel díszítve

Tempeh Sambal (csípƑs tempeh)

A tempeh sambal egy hagyomĂĄnyos indonĂ©z Ă©tel, amely a tempeh-t fƱszeres samballal, egy csĂ­pƑs, savanykĂĄs szĂłsszal kĂ©szĂ­ti el. A tempeh, egy szĂłjababbĂłl kĂ©szĂŒlt erjesztett Ă©tel, az indonĂ©z konyhĂĄban rendkĂ­vĂŒl nĂ©pszerƱ, Ă©s szĂĄmos Ă©telben megtalĂĄlhatĂł. A sambal szĂłsszal kombinĂĄlva a tempeh Ă©des Ă©s fƱszeres Ă­zt kap, miközben a chili Ă©s a fokhagyma intenzĂ­v csĂ­pƑssĂ©ggel tölti meg. Az Ă©tel gyorsan elkĂ©szĂ­thetƑ, Ă©s a fƱszerek gazdagsĂĄgĂĄnak köszönhetƑen igazĂĄn kĂŒlönleges Ă­zĂ©lmĂ©nyt nyĂșjt.

ElƑkĂ©szĂŒlet 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 300 g Tempeh
⭕ 5 db Friss chili
⭕ 2 gerezd Fokhagyma
⭕ 1 db Lilahagyma
⭕ 1 ek. Tamarindpaszta
⭕ 3 ek. Szójaszósz
⭕ 1 tk. Cukor
⭕ 2 ek. Olaj
⭕ 1 tk. Só

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    SzĂłjaSzĂłja

    Elkészítési Lépések

    1

    A tempeh-t vĂĄgd vĂ©kony szeletekre. Ha szĂŒksĂ©ges, enyhĂ©n nyomd meg, hogy ne legyen tĂșl vastag.

    A tempeh-t sĂŒtĂ©s elƑtt Ă©rdemes enyhĂ©n kinyomni, hogy a felesleges nedvessĂ©g eltƱnjön, Ă­gy jobban ĂĄtveszi a fƱszereket.

    2

    Egy serpenyƑben melegĂ­tsd fel az olajat, majd sĂŒsd a tempeh szeleteket aranybarnĂĄra mindkĂ©t oldalon. Ez körĂŒlbelĂŒl 3-4 percet vesz igĂ©nybe oldalankĂ©nt.

    A tempeh akkor lesz igazĂĄn finom, ha szĂ©p ropogĂłsra sĂŒtöd. Ne szĂłrd tĂșl sok olajat, mert a tempeh elnyeli azt.

    3

    Közben a chilit, fokhagymĂĄt Ă©s lilahagymĂĄt aprĂ­tsd fel, majd egy mozsĂĄrban vagy turmixgĂ©pben kĂ©szĂ­ts pĂŒrĂ©t belƑlĂŒk.

    A chili pĂŒrĂ©sĂ­tĂ©se segĂ­t, hogy az Ă©tel fƱszeres, de nem tĂșl csĂ­pƑs legyen. A pĂŒrĂ©sĂ­tĂ©s segĂ­t az Ă­zeknek egyesĂŒlni.

    4

    Egy kĂŒlön serpenyƑben hevĂ­ts olajat, Ă©s add hozzĂĄ a pĂŒrĂ©t. PirĂ­tsd egy-kĂ©t percig, majd tedd bele a tamarindpasztĂĄt, szĂłjaszĂłszt Ă©s cukrot. Keverd jĂłl össze.

    A tamarindpaszta egy jellegzetes savanyĂș Ă­zt ad a szĂłsznak, amely kivĂĄlĂłan kiegĂ©szĂ­ti a chili Ă©s a fokhagyma csĂ­pƑssĂ©gĂ©t.

    5

    Öntsd a kĂ©sz sambalt a megpirĂ­tott tempeh szeletekre, Ă©s jĂłl keverd össze, hogy a tempeh minden darabjĂĄt bevonja a szĂłsz.

    Az étel ízét gazdagíthatod, ha egy kis extra lime levet is hozzåadsz, ami még frissíti a szószt.

    6

    TĂĄlald a csĂ­pƑs tempeh-t friss rizs mellett, Ă©s Ă­zlĂ©s szerint dĂ­szĂ­tsd friss korianderrel vagy szeletelt uborkĂĄval.

    A friss koriander remekĂŒl illik a sambalhoz, Ă©s segĂ­t csökkenteni a csĂ­pƑs Ă­zt. Ha szeretnĂ©d, lime szeletekkel is tĂĄlalhatod.