Tempeh sambal csípős szósszal tálalva, friss korianderrel díszítve

Tempeh Sambal (csípős tempeh)

A tempeh sambal egy hagyományos indonéz étel, amely a tempeh-t fűszeres samballal, egy csípős, savanykás szósszal készíti el. A tempeh, egy szójababból készült erjesztett étel, az indonéz konyhában rendkívül népszerű, és számos ételben megtalálható. A sambal szósszal kombinálva a tempeh édes és fűszeres ízt kap, miközben a chili és a fokhagyma intenzív csípősséggel tölti meg. Az étel gyorsan elkészíthető, és a fűszerek gazdagságának köszönhetően igazán különleges ízélményt nyújt.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Tempeh
5 db Friss chili
2 gerezd Fokhagyma
1 db Lilahagyma
1 ek. Tamarindpaszta
3 ek. Szójaszósz
1 tk. Cukor
2 ek. Olaj
1 tk.

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A tempeh-t vágd vékony szeletekre. Ha szükséges, enyhén nyomd meg, hogy ne legyen túl vastag.

    A tempeh-t sütés előtt érdemes enyhén kinyomni, hogy a felesleges nedvesség eltűnjön, így jobban átveszi a fűszereket.

    2

    Egy serpenyőben melegítsd fel az olajat, majd süsd a tempeh szeleteket aranybarnára mindkét oldalon. Ez körülbelül 3-4 percet vesz igénybe oldalanként.

    A tempeh akkor lesz igazán finom, ha szép ropogósra sütöd. Ne szórd túl sok olajat, mert a tempeh elnyeli azt.

    3

    Közben a chilit, fokhagymát és lilahagymát aprítsd fel, majd egy mozsárban vagy turmixgépben készíts pürét belőlük.

    A chili pürésítése segít, hogy az étel fűszeres, de nem túl csípős legyen. A pürésítés segít az ízeknek egyesülni.

    4

    Egy külön serpenyőben hevíts olajat, és add hozzá a pürét. Pirítsd egy-két percig, majd tedd bele a tamarindpasztát, szójaszószt és cukrot. Keverd jól össze.

    A tamarindpaszta egy jellegzetes savanyú ízt ad a szósznak, amely kiválóan kiegészíti a chili és a fokhagyma csípősségét.

    5

    Öntsd a kész sambalt a megpirított tempeh szeletekre, és jól keverd össze, hogy a tempeh minden darabját bevonja a szósz.

    Az étel ízét gazdagíthatod, ha egy kis extra lime levet is hozzáadsz, ami még frissíti a szószt.

    6

    Tálald a csípős tempeh-t friss rizs mellett, és ízlés szerint díszítsd friss korianderrel vagy szeletelt uborkával.

    A friss koriander remekül illik a sambalhoz, és segít csökkenteni a csípős ízt. Ha szeretnéd, lime szeletekkel is tálalhatod.