Tápióka gyöngy kerámiatálban, fa felületen szórva

Tápióka gyöngy – A gluténmentes textúrakirály a modern konyhában

Tápióka gyöngy kerámiatálban, fa felületen szórva

A tápióka gyöngy egy gluténmentes, keményítőben gazdag alapanyag, amelyet a manióka (cassava) növény gyökeréből állítanak elő. A maniókából kivont tápiókalisztet kis gyöngyökké formálják, majd szárítják, így alakulnak ki a jellegzetes, fehér, kerek tápióka golyók.

Felhasználása rendkívül sokoldalú: édes és sós ételekben egyaránt alkalmazható. Legismertebb formája a tápióka puding és a bubble tea, de kiváló sűrítőként vagy textúra-elemként is működik különféle fogásokban.

A tápióka gyöngy előnyei

  • Gluténmentes: lisztérzékenyek is bátran fogyaszthatják
  • Semleges ízű: bármilyen ízesítéssel jól kombinálható
  • Magas szénhidráttartalom: gyors energiát biztosít
  • Könnyen emészthető: érzékeny gyomor esetén is ajánlott

Felhasználása a konyhában

A tápióka gyöngy főzést követően átlátszó, zselés állagúvá válik. Pudingok, italok, kásák, levesbetétek vagy akár sűrítőként is használható különféle receptekben.

  • Bubble tea italok gyöngyeiként
  • Édes tápióka puding készítéséhez (kókusztejjel, gyümölccsel)
  • Húsmentes fasírtok, zöldségpogácsák kötőanyagaként
  • Sűrítéshez krémlevesekben vagy szószokban

Az egzotikus, mégis természetes alapanyagként a tápióka gyöngy remekül illeszkedik modern, egészségtudatos konyhákba is. Rugalmas állaga és semleges íze miatt kreatívan beépíthető szinte bármilyen fogásba.

Tápérték 100 g tápióka gyöngyben (száraz állapotban):
Kalória: 358 kcal
Fehérje: 0.2 g
Zsír: 0.1 g
Szénhidrát: 88 g
Cukor: 3 g
Rost: 0.9 g
Nátrium: 1 mg
Kálium: 11 mg
Kálcium: 20 mg
Magnézium: 1 mg
Vas: 1.6 mg
Cink: 0.2 mg
D-vitamin: 0 IU
A-vitamin: 0 IU