Tönkölybúza szemek rusztikus kerámiatálban, fa felületen elszórva

Tönkölybúza – Az ősi gabona, amely újra hódít az egészségtudatos étrendben

Tönkölybúza szemek rusztikus kerámiatálban, fa felületen elszórva

A tönkölybúza (Triticum spelta) egy ősi gabonafajta, amely az utóbbi évtizedekben újra népszerűvé vált a természetes, tápanyagdús étkezést előnyben részesítők körében. A tönkölybúza a közönséges búzához hasonló, de keményebb héjú, magasabb fehérjetartalmú és több ásványi anyagot tartalmaz.

A tönköly beltartalmi értékei kiemelkedőek: magas a rosttartalma, gazdag B-vitaminokban, vasban, magnéziumban és foszforban. Mindez hozzájárul az immunrendszer, az idegrendszer és az emésztőrendszer megfelelő működéséhez. A tönkölybúza enyhébb gluténtartalommal rendelkezik, de gluténmentesnek nem tekinthető.

A tönkölybúza előnyei

  • Magas fehérjetartalom: Ideális választás sportolóknak és aktív életmódot folytatóknak.
  • Bővelkedik rostokban: Elősegíti az emésztést, javítja a bélműködést.
  • Gazdag ásványi anyagokban: Kiemelten tartalmaz vasat, magnéziumot, cinket és foszfort.
  • Vitaminforrás: B1, B3, B6-vitaminokban gazdag, támogatja az idegrendszer működését.
  • Alacsonyabb gluténtartalom: Jobban tolerálható egyes gluténérzékenyeknél, de nem alkalmas cöliákiások számára.

Konyhai felhasználás

A tönkölybúza sokoldalúan felhasználható: egész szemesen főzve köretként szolgál, lisztként sütéshez, kenyérhez, süteményekhez ideális. Főzve roppanós textúrájú, enyhén diós ízvilágú. Áztatás után főzve kb. 30–40 perc alatt elkészíthető. A tönkölyből készült kenyér különösen laktató és aromás.

Létezik finomított és teljes kiőrlésű változata is, utóbbi a magasabb rosttartalom miatt előnyösebb. Tönkölydara formájában kásákhoz, tönkölygríz formában pedig süteményekhez használják.

Tárolási javaslat

A nyers tönkölybúzát száraz, hűvös helyen érdemes tárolni légmentesen záródó edényben. Így hosszú ideig eltartható, megőrizve frissességét és tápanyagtartalmát. A főtt változat hűtőben 2-3 napig eltartható.

A tönkölybúza méltó helyet foglal el a modern étrendekben is: tápláló, változatosan felhasználható és természetes választás minden korosztály számára.

Tápérték 100 g főtt tönkölybúzában:
Kalória: 127 kcal
Fehérje: 5.5 g
Zsír: 0.8 g
Szénhidrát: 25.5 g
Cukor: 0.3 g
Rost: 4.0 g
Nátrium: 3 mg
Kálium: 138 mg
Kalcium: 11 mg
Magnézium: 50 mg
Foszfor: 143 mg
Vas: 1.7 mg
Cink: 1.3 mg
B1-vitamin (tiamin): 0.12 mg
B3-vitamin (niacin): 3.3 mg
B6-vitamin: 0.14 mg
Folsav: 27 µg
A-vitamin: 0 IU
C-vitamin: 0 mg
D-vitamin: 0 IU