A tönkölybúza (Triticum spelta) egy ősi gabonafajta, amely az utóbbi évtizedekben újra népszerűvé vált a természetes, tápanyagdús étkezést előnyben részesítők körében. A tönkölybúza a közönséges búzához hasonló, de keményebb héjú, magasabb fehérjetartalmú és több ásványi anyagot tartalmaz.
A tönköly beltartalmi értékei kiemelkedőek: magas a rosttartalma, gazdag B-vitaminokban, vasban, magnéziumban és foszforban. Mindez hozzájárul az immunrendszer, az idegrendszer és az emésztőrendszer megfelelő működéséhez. A tönkölybúza enyhébb gluténtartalommal rendelkezik, de gluténmentesnek nem tekinthető.
A tönkölybúza sokoldalúan felhasználható: egész szemesen főzve köretként szolgál, lisztként sütéshez, kenyérhez, süteményekhez ideális. Főzve roppanós textúrájú, enyhén diós ízvilágú. Áztatás után főzve kb. 30–40 perc alatt elkészíthető. A tönkölyből készült kenyér különösen laktató és aromás.
Létezik finomított és teljes kiőrlésű változata is, utóbbi a magasabb rosttartalom miatt előnyösebb. Tönkölydara formájában kásákhoz, tönkölygríz formában pedig süteményekhez használják.
A nyers tönkölybúzát száraz, hűvös helyen érdemes tárolni légmentesen záródó edényben. Így hosszú ideig eltartható, megőrizve frissességét és tápanyagtartalmát. A főtt változat hűtőben 2-3 napig eltartható.
A tönkölybúza méltó helyet foglal el a modern étrendekben is: tápláló, változatosan felhasználható és természetes választás minden korosztály számára.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.