Farro saláta sült póréhagymával és mustáros öntettel tálalva

Farro sült póréhagymával és mustáros öntettel

A farro és sült póréhagyma kombinációja egyszerre testes és friss, tökéletes példája a modern vegetáriánus konyha kreativitásának. A farro, ez az ősi gabonaféle, már az ókori Rómában is ismert volt, és napjainkban újra népszerű az egészségtudatos táplálkozás híveinek körében. A póréhagyma enyhén édeskés íze sütés közben még gazdagabbá válik, a mustáros öntet pedig karakteres, mégis jól kiegyensúlyozott kontrasztot ad. Ahogy a hagyma karamellizálódik a sütőben és az öntet illata keveredik a citrom frissességével, a konyhát betölti egy rusztikus, otthonos hangulat. A magos mustár textúrája izgalmat visz a falatokba, a farro pedig laktató, mégsem nehéz. Ez az étel kiváló választás egy gyors, tápláló ebédre, de elegáns vacsoraként is megállja a helyét. Tálalhatod önálló fogásként vagy grillezett zöldségek, tojás vagy halloumi mellé is. Tipp: ha még különlegesebbé tennéd, próbáld ki egy kis reszelt friss tormával az öntetben!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
1220 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Farro (ősi búza)
300 g Póréhagyma
3 ek. Olívaolaj
1 ek. Magos mustár
1 ek. Citromlé
1 tk. Méz
1 db Fokhagyma
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A farrot áztasd be hideg vízbe legalább 1 órára, majd bő, sós vízben főzd 25-30 percig, amíg puha, de enyhén harapható lesz. Szűrd le és hagyd kihűlni.

    A főtt farrot hideg vízzel öblítsd át, így nem tapadnak össze a szemek, és szebb lesz a saláta állaga.

    2

    A póréhagymát vágd vastagabb karikákra. Egy tálban keverd össze 1.5 ek. olívaolajjal, sóval és borssal, majd tedd sütőpapíros tepsire. 200°C-on süsd 20-25 percig, amíg enyhén karamellizálódik.

    A póréhagyma belső rétegei gyorsabban sülnek – a kisebb darabokat külön rakd, hogy ne égjenek meg.

    3

    Közben készítsd el az öntetet: keverd össze a maradék olívaolajat, a magos mustárt, citromlevet, mézet, reszelt fokhagymát és egy csipet sót.

    Ha lágyabb ízt szeretnél, válassz dijoni mustárt – de a magos változat textúrája jól illik a farrohoz.

    4

    A főtt farrot tedd egy nagy tálba, add hozzá a sült póréhagymát, majd locsold meg az öntettel. Óvatosan keverd össze, hogy a póréhagyma ne törjön szét.

    Spatulával keverd, így nem sérülnek meg az alapanyagok – a látványos tálalás miatt ez különösen fontos.

    5

    A salátát tálalás előtt hagyd pihenni 10 percig, hogy az ízek összeérjenek. Langyosan vagy szobahőmérsékleten kínáld.

    Hűtőben 1 napig is eláll – ha előre készíted el, tálalás előtt hagyd szobahőmérsékletre melegedni.